Munkaerőpiac

Az igazságos szociális Európa erős nemzeteken és nem baloldali diktátumokon nyugszik

Az igazságos szociális Európa erős nemzeteken és nem baloldali diktátumokon nyugszik

2020. 12. 17.

Az Európai Parlament a mai plenáris ülésén jelentést fogadott el „A méltányos átállást segítő erős Európa” címmel. Kósa Ádám, fideszes EP-képviselő elmondta, hogy a jelentés eredeti célja az lett volna, hogy a következő évtizedre nézve áttekintse az európai munkaerőpiac, a régiók, az ágazatok és a munkavállalók előtt álló kihívásokat és ismertesse a legfontosabb kezdeményezéseket. Ehhez képest azonban a szöveg leginkább egy baloldali kiáltványra hasonlít.  Alapjaiban akarja felülírni létező irányelvek sokaságát és számos ponton tagállami hatáskörbe kíván beleavatkozni. Ezt a Fidesz-KDNP néppárti frakciója nem tudta támogatni.

A jelentés szövege Kósa álláspontja szerint nagyon erősen szembemegy a néppárti irányvonallal, amikor számos új jogszabály megalkotását követeli vagy a meglévők felülvizsgálatát (uniós versenyjog, közbeszerzés, egészségvédelmi és biztonsági keretirányelv) sürgeti. Erősen baloldali hatásra nagyon erős felhívást tartalmaz a kollektív tárgyalások megerősítésére, beleavatkozna a vállalatirányításba is. 

Az igazságos Európa Kósa véleménye szerint csak akkor valósulhat meg, ha az EU nem avatkozik bele a tagállamok hatásköreibe, hanem azokkal együttműködve lép előre. A jelentés azonban sérti a szubszidiaritás elvét és az európai gazdaság gerincét adó kkv-szektor érdekeit teljesen figyelmen kívül hagyja, ami elfogadhatatlan.

Brüsszel, 2020. december 17.