Egyéb

Az akadálymentesítés nem pusztán pénzkérdés

Az akadálymentesítés nem pusztán pénzkérdés

2012. 03. 07.

Az alábbiakban olvasható az elhangzott interjú szó szerinti leirata:

Fogyatékosságügyi konferenciát tartottak Koppenhágában. A tanácskozás céljáról, az európai akadálymentesítési jogszabálycsomagról Kósa Ádám Európai parlamenti képviselőt kérdeztük. Válaszait Jakabné Tóth Andrea tolmácsolta.

Kósa Ádám: Ezt a konferenciát a dán soros elnökség szervezte, ez a legmagasabb szintű konferencia volt az Európai Unióban. Az volt a célja, hogy jó példát mutassanak az akadálymentesítés sémájában, és a résztvevőknek is bebizonyítsa, hogy az akadálymentesítés nem pusztán pénzkérdés, hanem egy hosszútávú gazdasági folyamat, aminek a vége megtérül az egész beruházásban.

Képviselő Úr szorgalmazza az európai akadálymentesítési jogszabálycsomag elkészítését. Melyek azok a pontok, amelyet úgy gondol képviselő úr, hogy leginkább fontosak volnának, hogy jogszabályba foglaljanak?

Kósa Ádám: Én úgy gondolom, hogy az elmúlt tíz év legnagyobb lépése lesz, ebben az évben, illetve év végén fogják beterjeszteni ezt a jogszabálycsomagot. Én azt várom ettől, hogy legyenek benne konkrét előírások. Legyenek benne előírva, hogy ezek az akadálymentesítési előírások nem csak a fogyatékossággal élő embereknek, hanem minden állampolgárnak, és a jobb életet célozza. Ezt úgy hívják, hogy egyetemes terv. Mondanék egy példát, a rámpa az nem csak a kerekesszékes embereknek jó, hanem a kisbabás anyukáknak is jó. Tehát minden akadálymentesítésnek van előnye mások számára is. A harmadik ami a legfontosabb számomra: a határidő, hogy legyen határidő. És legyenek olyan központi adatbázisok, amik jó példákat mutatnak az egész Európai Unióban összeválogatva, és szabadon felhasználhatóvá teszik mindenki számára.

Elkészült a Dán Fogyatékosságügyi Fórum égisze alatt egy teljesen akadálymentesített épület. Hogyan kell ezt elképzelni, és milyen fázisban van ez az épület?

Kósa Ádám: Nemsokára befejeződik az építkezés, nagyon-nagyon érdekes előadást láttam ezzel kapcsolatban. A koncepció az arról szól, hogy az épület nem csak a mozgássérülteknek, nem csak a siketeknek és nem csak a vakoknak szól, hanem mindenki számára szól, és különböző akadálymentesítési megoldásokat tartalmaz egységesen. Például nincsenek lépcsők, csak rámpa van az egész épületben. Mindenki ugyanazt az akadálymentesítési megoldást használja. Vagy például a recepció pult, az kétszintes. Az egyik az ép emberek számára, a másik a fogyatékos emberek számára, de egyben, nem külön, nem a szoba végében van az egyik és a másik, hanem mindenhol egy megoldás van mindenki számára, és ezt lehetővé teszi ez az épület. Például a látássérültek számára útvonalak vannak, ami nem külön útvonal, hanem mindenki ugyanazt az útvonalat használja. Ez nagyon érdekes megoldás.