Egyéb

Az e-befogadás és a segítő technológiák a fogyatékossággal élők önálló életvitelének kulcsai

Az e-befogadás és a segítő technológiák a fogyatékossággal élők önálló életvitelének kulcsai

2015. 12. 03.

Kósa Ádám fideszes EP-képviselő a fogyatékossággal élő személyek világnapja alkalmából bejelentette, hogy kezdeményezésére az Európai Parlament tudományos és technológiai kérdésekkel foglalkozó részlege nagyszabású tanulmány készítésébe kezd. A tanulmány a modern technikai eszközök és a robotika alkalmazásának lehetőségeivel fog foglalkozni a fogyatékossággal élő személyek oktatása, munkavállalása és társadalmi befogadása terén. A tanulmány három csoportra fog fókuszálni: siketek és nagyothallók; vakok és látássérültek, valamint az autisták és más mentális betegségben szenvedők csoportjára.

Kósa rámutatott: "Tisztában kell lennünk azzal, hogy a robotika és a segítő technológiák alapjaiban fogják átalakítani a mai társadalmat. Amikor a munkaerőpiac és a csökkenő gyermekszám valamint a migráció kapcsolatáról beszélünk, akkor nem szabad elfeledkeznünk, hogy a technológiai fejlődés következtében már rövidtávon lehetővé válik, hogy a fogyatékossággal élő személyek ugyanúgy vállalhassanak munkát, mint egészséges társaik, másrészt képzetlen emberek újabb tömege válhat munkanélkülivé.

Az ünnepnap alkalmából Kósa üdvözölte, hogy az Európai Bizottság tegnap nyilvánosságra hozta az európai akadálymentesítési jogszabály javaslatát. "Nagyon nagy örömömre szolgál, hogy az akadálymentesítési javaslat a digitális technológiákra és szolgáltatásokra koncentrál. Szilárd meggyőződésem, hogy a jövő az e-befogadáson alapul. A digitális technológiák már ma is önálló életvitelhez segítik a fogyatékkal élő személyeket" – mondta a fideszes EP-képviselő.

"A fogyatékossággal elő személyek mobilitásáról és befogadásáról, valamint a 2010–2020 közötti időszakra vonatkozó európai fogyatékosságügyi stratégiáról szóló EP-jelentés előadójaként már 2010-ben felhívtam az Európai Bizottságot arra, hogy nyújtson be jogalkotási javaslatot egy európai akadálymentesítési intézkedéscsomagra" – emlékeztetett a néppárti képviselő.

"80 millió fogyatékossággal élő európai polgár várta ezt a jogszabály-javaslatot immáron öt hosszú éve. Felmerül a kérdés, hogy miért tartott ilyen hosszú ideig ennek a javaslatnak az elkészítése, amely sok millió európai polgár életét teszi majd könnyebbé. Ellentmondásos, hogy a migrációs helyzetet az EU néhány hónap után napirendre vette és szolidaritást követel, saját polgárait viszont évekig várakoztatja" – jelezte Kósa. Az EP-képviselő örömét fejezte ki, hogy a néppárti Thyssen biztos asszony a hivatalba lépésekor tett ígéretét betartotta, és egy év alatt elvégezte azt a munkát, amelyre elődje, Viviane Reding éveken át nem volt képes.

Brüsszel, 2015. december 3.