Egyéb

Az EU-elnökségről, a sajtószabadságról szóltak napirend előtt az EP-plenárison

Az EU-elnökségről, a sajtószabadságról szóltak napirend előtt az EP-plenárison

2010. 12. 13.

A többi magyar felszólaló  közül Kósa Ádám (Fidesz) az EP fogyatékosokat foglalkoztató programját  méltatta. Hangoztatta: az uniós parlament csapata dicséretet érdemel az  esélyegyenlőség, különösen a fogyatékkal élő emberek helyzetének  javítása terén. Reményét fejezte ki, hogy a későbbiekben nem lesz  visszalépés, és kérte Jerzy Buzek elnököt, hogy figyeljen erre a  területre.
 
Szegedi Csanád (Jobbik) úgy vélte, Magyarországon a  kétharmados kormány az elmúlt fél évben támadásba lendült a demokrácia  intézményei ellen. Kifogásolta, hogy kormánypárti delegáltakból álló  médiafelügyeleti testületet hoztak létre. Az úgynevezett médiaalkotmány  lehetőséget kínál a kormánynak, hogy – akár kínai mintára – egyes  honlapokat is cenzúrázzon – vélte. Úgy fogalmazott, hogy „az ellenzéknek  már csak a nyilvánosság ereje maradt, de most azt is el akarják venni  tőle”.
 
Az erdélyi magyar Sógor Csaba (RMDSZ) elégedettségét  fejezte ki, hogy az Európai Bizottság idei újságírói díjának romániai  győztese magyar nyelvű cikk lett. Ezért köszönetet mondott a végrehajtó  testületnek, és hangsúlyozta: nem lehet kizáró körülmény, hogy valaki  nem hivatalos nyelven ír. Sürgette, hogy az EU a jövőben vegye  figyelembe a soknyelvűséget tagországaiban.
 
(MTI)
 

http://eu.mti.hu/hirek/519447/az_eu-elnoksegrol_a_sajtoszabadsagrol_szoltak_napirend_elott_az_ep-plenarison