Az EU vállalásait vizsgálja az ENSZ

Az Európai Parlament ma elsöprő többséggel szavazta meg a Kósa Ádám fideszes EP-képviselő által jegyzett határozatot, amely konkrét válaszokat ad az ENSZ-nek arról, mit tesz az Európai Parlament a fogyatékossággal élők érdekében.

Kósa Ádám, aki a Fogyatékossággal Élő Személyek Jogairól szóló ENSZ Egyezmény (CRPD Egyezmény) végrehajtását ellenőrző testületben (ún. EU Framework) az Európai Parlamentet képviseli, üdvözölte a határozat elfogadását.
 
Kósa a szavazást megelőző vitában az EP plénuma előtt hangsúlyozta annak fontosságát, hogy az Európai Parlament világos üzenetet küldjön az ENSZ felé az európai választópolgárok nevében. Idén ugyanis az EU-nak az ENSZ szakértő bizottsága előtt kell beszámolnia arról, hogyan ülteti át a hétköznapokba az ENSZ Fogyatékossággal Élő Személyek Jogairól szóló egyezményét.
 
Az ENSZ kérdéseire, amelyek azt firtatják, vajon az EU megtett-e mindent azért, hogy a fogyatékossággal élő személyek mindennapi élete jobb legyen, hivatalosan az Európai Bizottságnak kell választ adnia. Az EP azonban határozatában felszólítja a Bizottságot, hogy válasza megfogalmazásakor az Európai Parlament álláspontját is vegye figyelembe, hiszen a demokratikusan választott EP-képviselők azok, akik a választópolgárok hangján szólnak.
 
A határozatban az EP felszólítja a 3 uniós tagállamot – Finnország, Írország és Hollandia – akik még nem ratifikálták a CRPD Egyezményt, hogy mielőbb tegyék ezt meg, akik pedig már ratifikálták – így maga az EU is – gyorsítsák fel az Egyezmény végrehajtását. Az EP-képviselők továbbá sürgetik az Európai Bizottságot, hogy az ENSZ-szel folytatott konstruktív párbeszédbe hivatalosan is vonja be a Parlamentet és az EU Framework tagjait, és alkossa meg a régen várt Európai Akadálymentesítési Jogszabályt.
 
Háttér:
A határozat elfogadását plenáris vita és közmeghallgatás előzte meg. A közmeghallgatás jelentőségét mutatja, hogy azon felszólalt az Európai Ombudsman valamint az Európai Alapjogi Ügynökség (FRA) és az Európai Fogyatékosságügyi Fórum (EDF) igazgatója, valamint az ENSZ Emberi Jogi Főképviseletének (OHCHR) regionális vezetője. A felszólalók valamennyien sürgették, hogy az EU erőteljesebben lépjen fel a fogyatékossággal élő személyek érdekében.
 
Az ENSZ CRPD Bizottsága idén szeptemberben készíti el jelentését az Európai Unióról, amelyet követően az Európai Parlament EMPL, LIBE és PETI bizottsága közös jelentést is fog készíteni a témában, várhatóan még az év vége előtt.