Az euró a válság elnyúló hatásai ellenére is stabil alapot ad Európa gazdaságának

Az EP plenáris ülése ma nagy többséggel megszavazta az euró stabilitásáért is felelős Európai Központi Bank 2012. évi jelentését, amely az inflációs és európai monetáris politika mellett, a pénzpiacokon történt egyszeri különböző európai állampapírokat is érintő felvásárlásait is magába foglalta. A jelentés néppárti felelőse Pelczné Dr. Gáll Ildikó fideszes EP-képviselő volt.

Pelczné Dr. Gáll Ildikó plenáris felszólalásában örömét fejezte ki, hogy az elmúlt évekhez hasonlóan az ez évi jelentésben is ragaszkodtak annak a Szerződésekben is világosan rögzített ténynek a lefektetéséhez, hogy a központi bank egyetlen és fő szerepe az árfolyam – így a közös valuta, az euró – stabilan tartása.  Így már a jelentés elején helyes kontextusba sikerült helyezni az EKB politikáját.
 
A néppárti politikus elismerően szólt a központi bank 2012. évi értékpapír-piaci program szerepéről az államadósság kezelésében, melynek során – tekintettel a gyenge gazdasági teljesítményre – csökkentették az EKB irányadó kamatlábait. Fontosnak tartotta továbbá elismerni a tényt, miszerint az EKB múlt évben végzett LTRO (3 éves hosszú távú refinanszírozási művelet) és OMT műveletei nélkül, sokkal nagyobb árfolyam-ingadozással kellett volna számolnia Európának. Ebből következőleg pedig valószínűleg sokkal nagyobb pénzkínálat halmozódott volna a piacokon, adott esetben sokszor rossz részvények formájában, ami inflációnövekedéshez, majd túlzott árfolyam növekedéshez vezethetett volna. 
 
Ugyanakkor, mint a téma néppárti felelőse, Pelczné Dr. Gáll Ildikó a jelentésben is felhívta az EKB figyelmét, hogy kezdje meg ezen egyszeri pénzpiaci műveletek kivezetését, amint csökken a feszültség a bankszektorban, valamint ha az inflációra vonatkozó gazdásági mutatók ezt a döntést lehetővé teszik.
 
A jövő, illetve az Európai Központi Bankot felügyeleti szinten is érintő most formálódó bankunió kapcsán a fideszes képviselő kifejtette: egyetért a bankunió bevezetésének a fontosságával, amelynek jól kell tükröznie a nemzeti bankszektoron belüli sokszínűséget. Rámutatott azonban, hogy kellőképpen el kell választani az Unió felügyeletét a bank monetáristevékenységétől, valamint kiemelte, hogy a jelenlegi bankunió még nagyon törékeny, sok nyitott kérdés és akadály vár még megoldásra a hatékony működésig.
 
"Az EKB szerepe a későbbiekben még inkább felértékelődik, hisz nagyon sok területen kap új feladatot, tehát még inkább nagyobb figyelem hárul majd a bank tevékenységére. Éppen ezért fontosnak tartom a parlamenttel és a szakbizottságunkkal folytatott még szorosabb együttműködést annak érdekében, hogy megvalósulhasson a valódi demokratikus kontroll" – zárta hozzászólását Pelczné Dr. Gáll Ildikó.