Az európai baloldal elutasítja az egyenlő bánásmódot

Az Európai Parlament baloldala ma leszavazta az egyenlő bánásmód erősítése érdekében Kósa Ádám fideszes EP-képviselő által előterjesztett jelentést. Kósa előterjesztése elsősorban a gyermeket vállaló nők pozitív megkülönböztetésének elősegítése, valamint az életkor, fogyatékosság, vallási és egyéb meggyőződés alapján fennálló diszkrimináció leküzdése és az esélyegyenlőség előmozdítása érdekében fogalmazott meg javaslatokat. „Képmutató, hogy a szolidaritás jelszavát zászlajára tűző európai baloldal az eltérő nemi irányultságú csoportokon kívül más hátrányos helyzetű társadalmi csoportok esélyegyenlősége érdekében nem kíván fellépni. Ez a kettős mérce elfogadhatatlan!” – jelentették ki Kósa Ádám és Őry Csaba fideszes EP-képviselők a mai szavazás után.

Az Európai Parlament Foglalkoztatási és Szociális Ügyek Bizottsága ma szavazott Kósa Ádám jelentéséről, amely a foglalkozatás és munkavégzés során alkalmazott egyenlő bánásmód kérdéskörével foglalkozott. Kósa Ádám kereszténydemokrata-néppárti képviselőként első alkalommal jegyezhetett egy, korábban kizárólag a baloldal privilégiumának számító témakört feldolgozó dokumentumot. Kósa Ádám jelentését azonban a szocialista, zöld és kommunista képviselők végül leszavazták a bizottsági ülésen.
 
„Képmutató, hogy az európai baloldal az életkor, fogyatékosság, vallási és egyéb meggyőződés alapján fennálló diszkrimináció elleni fellépést, az ilyen tárgyú kutatások és tanulmányok kiegyensúlyozottabb mértékű készítését nem támogatja. A baloldali frakciók szintén leszavazták azokat a javaslatokat, amelyek kifejezetten a gyermeket vállaló nők pozitív megkülönböztetése mellett szálltak síkra. A baloldal ismét bebizonyította, hogy csak és kizárólag ideológiai alapon képes bizonyos kérdések megítélésére. Ez a kettős mérce elfogadhatatlan” – jelentette ki Kósa Ádám fideszes EP-képviselő.
 
„„Az európai baloldal mellett egyértelműen elment a XXI. századi vonat. A hátrányos megkülönböztetés tilalma ugyanis nem elválasztható a többi társadalmi folyamattól, így a demográfiai válság kezelésétől sem, amivel a baloldal láthatóan nem tud mit kezdeni. A baloldalnak nincs olyan válasza, ami egy fenntartható és szociálisan is stabil társadalmat eredményezne a jövőben, csak kicsinyesen ragaszkodik egyes érdekcsoportok jogaihoz, méghozzá az európai parlamenti többségét használva, akárcsak ezt a Tavares-jelentés során a viták alatt és annak elfogadásakor tette” – emelte ki Kósa Ádám, az EP egyetlen siket képviselője. 
 
Háttér: Az Amszterdami Szerződés alapján az Európai Tanács a valláson vagy meggyőződésen, fogyatékosságon, életkoron vagy szexuális irányultságon alapuló megkülönböztetés leküzdése érdekében 2000. novemberben fogadta el a foglalkoztatás és a munkavégzés során alkalmazott egyenlő bánásmód általános kereteinek létrehozásáról szóló 2000/78/EK irányelvet. Az elfogadott jogszabály alapján az Európai Bizottság rendszeresen, ötévenként beszámol az irányelv tagállami átültetéséről. A saját kezdeményezésű Kósa-jelentés az Európai Bizottság következő ötéves jelentését megelőzően került előterjesztésre.