Az Európai Bizottság elismerte Magyarország erőfeszítéseit

A Magyar Néppárti Képviselőcsoport sajtóközleménye - Az Európai Bizottság ma kezdeményezte a Magyarország számára járó kohéziós alapok felfüggesztéséről szóló korábbi tanácsi döntés felülvizsgálatát. A Bizottság Magyarország államháztartási hiányát GDP arányosan tartósan 3% alá becsüli, ezért nem látja indokoltnak a kohéziós források korábban javasolt befagyasztását, sőt, várhatóan javaslattal él majd a még 2004-ben indított túlzottdeficit-eljárás megszüntetésére is. Pelczné Dr. Gáll Ildikó fideszes EP-képviselő szerint a mai döntés igazolja a magyar kormány által az államháztartás konszolidációja érdekében megtett erőfeszítéseket, melynek eredményeként Magyarország költségvetési hiánya az Európai Unióba való 2004-es belépését követően először stabilizálódik tartósan 3% alatti szinten.

Az Európai Bizottság ma hozta nyilvánosságra a tagállamok által benyújtott középtávú költségvetési tervekről és nemzeti reformprogramokról készült értékelését és ajánlásait.  A Magyarországról szóló jelentésben az Európai Bizottság hazánk államháztartási hiányát mind 2012-ben, mind pedig 2013-ban GDP-arányosan 3 százalékos szint alá becsüli.  Különösen értékes ez az eredmény akkor, amikor több tagállam GDP arányos hiánya jóval ezen érték fölött – egyeseknek 7-9% körül – mozog, ugyanazon a szinten, mint a korábbi balliberális kormányok felelőtlen gazdaságpolitikájának köszönhetően a magyar államháztartás hiánya. Erről a szintről kellett a költségvetési hiányt a jelenlegi kormánynak ledolgoznia.

"Sajnálatos tény, hogy az Európai Unió már akkor elindította ezt a túlzottdeficit-eljárást Magyarország ellen, amikor a környező országok gazdasági növekedést mutattak. Mindezek tükrében különösen értékes számunkra, hogy ezt a folyamatot nem csak megállítani, hanem megfordítani is tudjuk, és reményeink szerint az Európai Bizottság javaslatot is fog tenni a Magyarország elleni túlzottdeficit-eljárás megszüntetésére" – mondta Pelczné Dr. Gáll Ildikó.

"A második Orbán-kormány hivatalba lépése óta keményen dolgozik a költségvetési hiány leszorításán és az államadósság csökkentésén. A Bizottság mai értékelése egyértelmű  elismerése az államháztartás konszolidációja érdekében tett  erőfeszítéseknek" – jelentette ki az EP Gazdasági és Monetáris Bizottságának magyar tagja.

"Véleményem szerint ezek az eredmények már év elején is láthatóak voltak, ezért a márciusi bizottsági javaslat és tanácsi döntés nem volt megalapozott. Üdvözlendő azonban, hogy az Európai Bizottság is, bár megkésve, de elismeri a magyar költségvetés rendbetétele érdekében tett kormányzati intézkedéseket. Magyarország költségvetési hiánya az Európai Unióba való 2004-es belépését követően először stabilizálódik tartósan 3% alatti szinten, és ez már nem adatkozmetikázás eredménye, hiszen mindannyian emlékszünk, hogy a baloldali kormányok folyamatosan hitegették Brüsszelt a 3%-os hiánycél elérésével, pedig még annak a közelébe se voltak képesek kerülni" – emlékeztetett a fideszes EP-képviselő. 

"Az államháztartás rendbetételével Magyarország komoly előnyre  tehet szert, hiszen számos uniós tagállam még csak most kezdi vagy nemrég kezdte meg költségvetésének rendbetételét. Természetesen ennek rövidtávú ára a gazdasági növekedés mérséklődése, azonban a stabil költségvetésre alapozva Magyarország növekedési kilátásai jelentősen javulnak" – jelentette ki Pelczné Dr Gáll Ildikó.