Az Európai Bizottság komoly kockázatot lát a 2010-es költségvetésben

A magyar költségvetési hiánnyal kapcsolatban kiadott mai bizottsági értékelés egyértelműen megállapítja, hogy a 2010-es magyar költségvetés végrehajtása komoly kockázatokat rejt mind a bevételi, mind a kiadási oldalon. Ez a megállapítás alátámasztja a Fidesz, illetve a 29 vezető közgazdász által korábban megfogalmazott aggodalmakat. - Győri Enikő sajtóközleménye.

Az Európai Bizottság négy ország (Magyarország, Litvánia, Lettország, Málta) esetében tette közzé értékelését a költségvetési kiigazítások témakörében.

Magyarország esetében a Bizottság megállapította, hogy bár az ország eleget tett a Tanács 2009. júliusi ajánlásainak, fokoznia kell erőfeszítéseit annak érdekében, hogy költségvetési hiánya a 3%-os deficitcél alá csökkenjen 2011-re. Az értékelés szerint a GDP 1,5%-ára rúgó megszorító intézkedéseknek köszönhetően sikerült elérni a 2009-re kitűzött 3,9%-os GDP hiánycélt.

A Bizottság kiemeli ugyanakkor, hogy a 2010-es magyar költségvetés mind a bevételi, mind a kiadási oldalon jelentős kockázatot rejt. Ez a megállapítás egyértelműen alátámasztja a Fidesz, illetve a 29 vezető közgazdász által korábban megfogalmazott aggodalmakat.

Fontos hangsúlyozni, hogy az Európai Bizottság jelenlegi értékelése csak a költségvetési hiánnyal foglalkozik, a többi maastrichti kritériumot nem említi. Egy ország gazdasági teljesítménye ugyanakkor nem mérhető egyetlen mutató figyelembevételével. A Bizottság tehát nem általános értékelést adott a magyar gazdaságról, csupán a tavalyi deficitről mondott véleményt, valamint megfogalmazta az idei hiánycéllal kapcsolatos aggályait.

A jövő évi magyar költségvetésre vonatkozó európai bizottsági aggodalmak komoly figyelmeztetés Magyarország számára; alátámasztja azon félelmünket, hogy a Bajnai-kormány által áterőltetett 2010-es költségvetés ismételten olyan trükköket tartalmaz, amelyek újra veszélybe sodorhatják Magyarország szavahihetőségét.