Egyéb

Az Európai Parlament kiáll a sclerosis multiplexben szenvedők egyenlő és minőségi kezeléséhez, ápolásához való hozzáféréséért

Az Európai Parlament kiáll a sclerosis multiplexben szenvedők egyenlő és minőségi kezeléséhez, ápolásához való hozzáféréséért

2012. 09. 13.

A dokumentum felhívja a figyelmet arra, hogy Európában hozzávetőlegesen 600.000 ember szenved sclerosis multiplexben, amely a legáltalánosabb neurodegeneratív rendellenesség, és aktív munkavállalásuk életszakaszának csúcsán levő fiatal felnőtteket érint elsősorban.

A nyilatkozat felszólítja az Európai Bizottságot és a Tanácsot, hogy a Horizont 2020 program keretében ösztönözze a krónikus betegségekkel kapcsolatos tudományos együttműködést és az összehasonlító kutatásokat, mozdítsa elő a betegségmódosító kezeléshez való egyenlő hozzáférést, valamint alkalmazzon rugalmas foglalkoztatási politikát a krónikus betegségben szenvedők számára.

A dokumentum kötelezné a tagállamokat a minőségi ellátáshoz való egyenlő hozzáféréshez, így például a sclerosis multiplexesek ápolására szakosodott személyzet képzését hitelesített oktatási, képzési eszközök révén fejlesztené, szabványosítaná és értékelné. A nyilatkozat kitér az európai szintű betegnyilvántartási statisztikák fontosságára is.

Kósa Ádám a nyilatkozat egyik kezdeményezője üdvözölte a dokumentum európai parlamenti támogatását. Kiemelte: "A fiatal betegek fele a diagnózist követő három éven belül elhagyja a munkaerőpiacot. Ez nyilvánvalóan a tagállamonként olykor drasztikus méretű eltérést mutató kezeléshez való hozzáférés hiányának köszönhető, valamint annak, hogy számos tagállamban nem állnak rendelkezésre a sclerosis multiplexben szenvedők kezelésére alkalmas gyógyszerek, erre a területre specializálódott intézmények és minőségi ellátást biztosító személyzet". "Bár a tudomány jelenlegi állása szerint ez a krónikus betegség nem gyógyítható, de a beteg állapota kezeléssel szinten tartható. Tehát európai szinten el kell érnünk az egységes, minőségi ellátáshoz és kezeléshez való hozzáférést, hisz minden állampolgárnak joga van életminősége és munkavégző képessége fenntartásához. Elöregedő társadalmunkban luxus hagyni, hogy az érintett felnőtt fiatalok kiszoruljanak a munkaerőpiacról, és kénytelenek legyenek szociális ellátásra hagyatkozni” – jelentette ki Kósa Ádám fideszes európai parlamenti képviselő.

Strasbourg, 2012. szeptember 13.