Egyéb

Az ipari termékek gyártói önkéntes alapon lássák el Braille-írásos cimkével a dobozokat

Az ipari termékek gyártói önkéntes alapon lássák el Braille-írásos cimkével a dobozokat

2011. 03. 28.

A hanganyag letölthető ide kattintva…

– Első lépésben önkéntes módon, bármely ipari termékre, mint például az élelmiszerekre és a tisztítószerekre is vonatkozna a Braille-írás használatának kiterjesztésére vonatkozó kezdeményezés. Minimum a termék típusáról és szavatossági határidejéről lenne szükség információkat biztosítani a vak emberek számára. Ez a módszer jelenleg már kötelezően érvényes az egészségügyi termékekre, amelyek Braille-írással való ellátását egy 2044-es, uniós irányelv szabályozza. Hosszabb távon ennek a kiterjesztése lenne szükséges, tehát egy minden ipari termékre érvényes, európai irányelv megalkotása a cél, amely összhangot teremtene a fogyatékos személyek jogairól szóló ENSZ-egyezményben foglaltakkal.

– Az Európai Unióban elterjedtebb a dobozokon, útmutatókon a Braille-írás használata?

– Az Egyesült Királyság legutóbbi, 2010 októberében jogerőre emelkedett új „esélyegyenlőségi reformtörvénye” kifejezetten előírja a szolgáltatásokat nyújtók részére a hozzáférhető tartalmak biztosítását, beleértve a Braille-írás alkalmazását is az „ésszerűség” határain belül. A felmerült többletköltség ráadásul nem hárítható át a fogyatékkal élő személyre sem és új elem az is, hogy az adott szolgáltatónak nem szabad addig várnia, míg a fogyatékos személy jelzi ebbéli szükségletét, hanem előre kell gondolnia minderre.

– Az Unióban hány vak és gyengénlátó él, és ebből mennyien ismerik a Braille-írást?

– 30 millió állampolgárról beszélünk, akik közül többnyire azok birtokolják a Braille-olvasását, akik elsősorban gyermekkoruk óta élnek ezzel a fogyatékossággal. Ők a 30 millió fő relatív kisebbségét jelentik, azonban összességében így is százezres nagyságrendről beszélhetünk.

– Nem kellene egy olyan javaslattal is előállni az Európai Parlamentben, hogy a Braille-írás oktatását is kiterjesszék?

– Természetesen az előterjesztésünkben azokra is gondoltunk, akik például súlyosan gyengénlátók és nem birtokolják a Braille-írást. Éppen ezért hangsúlyozzuk a dokumentumban, hogy a csomagoláson szereplő információkhoz való hozzáférés alternatív formáira is hangsúlyt kell fektetni a feliratozás során, hasonlóan az említett brit törvényhez. Erre a konkrét jogszabályra nem utaltunk ugyan a kezdeményezésünkben a belátható politikai okok miatt, de az előremutató mintára már az elejétől odafigyeltünk.

– Az európai parlamenti előterjesztés után milyen konkrét lépéseket tehet, hogy a javaslat megvalósuljon?

– Amennyiben az előterjesztés támogatottsága eléri a képviselők létszámának több mint felét, vagyis sikerül legalább 369 képviselői aláírást összegyűjteni, úgy a javaslatunk bekerül az Európai Parlament hivatalos dokumentumai közé, mellyel az EP felkéri az Európai Bizottságot, hogy már törvényalkotási szinten is foglalkozzon az üggyel.

Kósa Ádám siket néppárti Európai parlamenti képviselő gondolatait Sigmond Árpád tolmácsolásában hallották.

A hanganyag letölthető ide kattintva…