Egyéb

Az LMP hátat fordított 300 ezer választópolgárnak

Az LMP hátat fordított 300 ezer választópolgárnak

2012. 10. 31.

Tegnap délelőtt még drámai hangú sajtóközleményben fejezte ki aggodalmát az LMP amiatt, hogy 300 ezer mozgáskorlátozottat vagy mozgásában akadályozott idős embert zárhat ki a választójog gyakorlásából az előzetes regisztráció bevezetése. Az már azonban ekkor érzékelhető volt, hogy nem őszinte az aggodalmuk, hiszen nem arra kerestek megoldást, hogy miként lehetne akadálymentessé tenni a regisztráció folyamatát, hanem felháborító módon összemosták a fogyatékossággal élő és idős emberek választójogának kérdését a választási regisztrációval kapcsolatos politikai véleményükkel. Nem a jobbító szándék vezérelte tehát őket, hanem más emberek személyes problémájával takarózva kerestek önigazolást.

Délutánra azonban már teljesen egyértelművé vált, hogy jobban érdekli őket csekély számú aktivistáik sorsa, mint a korábban jelzett háromszázezer emberé. Időközben ugyanis megszületett az a kormánypárti módosító javaslat, amely teljes mértékben megoldást kínált a jelzett problémára, kvázi akadálymentessé téve a választási regisztrációt minden érintett számára. Ám az ökopárt ahelyett, hogy üdvözölte volna a módosítás ezen részét, alávalónak nevezte az egészet, megfelelve ezzel a politikai cirkusznak, ám arcul csapva azokat, akik úgy vélték, az LMP-nek fontosak a fogyatékkal élő emberek. Az i-re akkor került fel a pont, amikor az LMP kijelentette, hogy a csomagnak csak egyetlen elemét tudja támogatni, azt, amelyik alapján nem kell regisztrálni a támogató aláírásokat gyűjtő aktivistákat. Mi ez, ha nem pálfordulás?

A fogyatékosságuk vagy egészségi állapotuk miatt akadályozott személyek nevében határozottan visszautasítjuk, hogy az LMP a saját politikai játszmájának eszközévé tegye ezen állampolgári csoportokat. Miben más ez a politika?

Brüsszel és Budapest, 2012. október 31.