Egyéb

Az országgyűlés döntsön, mennyire legyenek hangosak a reklámok?

Az országgyűlés döntsön, mennyire legyenek hangosak a reklámok?

2010. 07. 27.

Az Országos Választási Bizottság adatai szerint 22 népi kezdeményezés van jelenleg folyamatban. Ezeket a testület már jóváhagyta, a kezdeményezőknek az előírt két hónap alatt össze kell gyűjteniük 50 ezer támogató aláírást. Ha ez megvan, a megfogalmazott témával az Országgyűlésnek mindenképpen foglalkoznia kell.

Jövő csütörtökön nyolc kezdeményezés aláírás-gyűjtési határideje jár le.

Egy magánszemély azt szeretné, ha önálló büntetőjogi tényállása lenne a családon belüli erőszaknak. A kezdeményező szerint az ENSZ 2005-ben féléves határidőt adott erre, de a parlament ezt azóta sem pótolta a hiányt.

A Szakszervezetek Együttműködési Fóruma szerint az Országgyűlésnek újra kellene tárgyalnia a nyugdíjkorhatár legutóbbi 62 évről 65 évre emelését. Ez ügyben is augusztus 5-ig gyűjtheti az érdekképviselet az aláírásokat.

Ugyancsak magánszemélyek azt szeretnék, ha a parlament törvényben tiltaná meg azt, hogy a rádiós és televíziós műsorokat megszakító reklámok a műsorszámnál hangosabbak legyenek. Az esélyegyenlőség jegyében ugyanők kezdeményezik, hogy a vakok és gyengén látók külső segítség nélkül, titkosan szavazhassanak országos voksoláson, ehhez pedig a parlament alkosson más szavazási módszert, vagy biztosítsanak ennek megfelelő szavazólapot.

F.J. És G.K. monogramú magánszemélyek négy ügyben gyűjthetik az aláírásokat jövő csütörtökig. Hat taggal kibővítenék a jelenleg 15 tagú Országos Igazságszolgáltatási Tanácsot; vizsgálóbizottság nyomozná ki, hogy a Legfelsőbb Bíróság jogosan írhatta-e elő a választások idején, hogy illetékköteles legyen a jogorvoslati eljárás; ehhez kapcsolódóan kérik az Országgyűlést, hogy legyen illetékmentes a nemperes választási eljárás; és azt is szeretnék, ha a választási bizottságok jogi személlyé válnának.

A kezdeményezéseket az Országos Választási Bizottság már hitelesítette. Ha ugyanígy tesz az összegyűjtött aláírásokkal is, akkor a parlamentnek kötelező napirendre vennie a témákat, nem köteles azonban a kérésnek megfelelően törvényt is alkotni a kérdésekben.

Nagy Tamás/  InfoRádió