Az uniós versenypolitikát a kis- és középvállalkozások szolgálatába kell állítani

"A kis- és középvállalkozások szerepe megkerülhetetlen az európai gazdaság számára, a foglalkoztatás növelése érdekében ezért az uniós versenypolitikában a kkv-kra különös figyelmet kell fordítani" - hívta fel a figyelmet Pelczné Dr. Gáll Ildikó fideszes európai parlamenti képviselő a 2009. évi versenypolitikai jelentésével kapcsolatban rendezett mai plenáris vitában. A néppárti politikus kiemelte, hogy a valamennyi ágazatban érvényesülő egyenlő versenyfeltételekre épülő uniós versenypolitika a foglalkoztatás növelésének előfeltétele, ezért a munkahelyteremtés érdekében a területen nagyobb koordinációra van szükség.

Pelczné Dr. Gáll Ildikó szerint bár örvendetes, hogy elkészült a versenypolitikáról szóló 2009. évi jelentés, azonban annak következtetéseit már alig lehet felhasználni, hiszen a versenykörülmények jelentősen megváltoztak. Az EP Gazdasági és Monetáris Bizottságának tagja hozzátette, hogy a jelentés tanulságainak hasznosulásában és a versenypolitika formálásában a Parlament végre aktívabb szerepet vállalhat. "Ehhez azonban elengedhetetlen a Bizottság – mint az egyetlen Európa-szerte illetékes versenyhatóság – közreműködése" – emelte ki a képviselő.

Pelczné Dr. Gáll Ildikó a Bizottság segítségét rendszeres jelentések formájában, illetve olyan beszámolókban látja, ami a Bizottság által tett ajánlásokat részletesen nyomon követi, és az azoktól történő esetleges eltérések indoklását is tartalmazza. Erre mind azért lenne szükség, mert a versenypolitika vertikálisan nem kezelhető, annak összehangolására van szükség minden funkcionális és szabályozási területen, ami egyértelműen a Bizottság feladata.

A fideszes EP-képviselő beszédében kiemelte az elmúlt időkben méltatlanul egyre nehezebb helyzetbe kerülő kis- és középvállalkozásokat, melyek szerepe megkerülhetetlen az egész európai gazdaság, s különösen a foglalkoztatás növelése szempontjából. "Kérem a Bizottságot, hogy fordítson kiemelt figyelmet a kkv-kra, és biztosítson méltányos és megkülönböztetés-mentes versenyfeltételeket számukra"- zárta hozzászólását Pelczné Dr. Gáll Ildikó.