Munkaerőpiac

Banglades lehetősége a munkavállalók megbecsülésén alapul

Banglades lehetősége a munkavállalók megbecsülésén alapul

2021. 07. 08.

Az Európai Parlament plenáris ülése csütörtökön reggel eszmecserét folytatott a bangladesi munkavállalók jogairól. Kósa Ádám, fideszes EP-képviselő felszólalásában hangsúlyozta, hogy bár Banglades csak másfélszer akkora, mint hazánk, mégis tizenhatszor annyian lakják, mint Magyarországot. Ebből fakadnak a nehézségeik is: érthető, hogy nem egyszerű számukra modern, versenyképes piacgazdaságra épülő, teljes foglalkoztatást biztosító gazdaságot létrehozni.

A fideszes képviselő kiemelte: „Minden országban az a cél, hogy olyan munkaalapú gazdasági berendezkedést építsenek ki, amely az ország gazdasági erejét adó munkavállalókat a nemzetközi standardoknak megfelelően védi és tisztességesen megfizeti”.

„Magyarországon receptje egyértelmű: erős szociális politikához energikus adócsökkentést és családbarát politikát és a munkavállalókat megbecsülő gazdaságpolitikát kapcsoltunk” – emlékeztetett Kósa. „Ennek eredménye hazánkban egy munkaalapú, versenyképes gazdaság létrejötte” – vázolta a képviselő.

„Elismerjük, hogy Banglades a magyar receptet csak a saját kulturális és politikai berendezkedésének mentén tudja értelmezni, mégis bátorítjuk őket, hogy tanulmányozzák a nemzetközi jó gyakorlatokat, köztük hazánk példáját is, és igazítsák a modellt a helyi viszonyokhoz sikerük érdekében” – tette hozzá a vitát összegezve Kósa.

Strasbourg, 2021. július 8.