Egyéb

Beismerés: elhibázott foglalkoztatás

Beismerés: elhibázott foglalkoztatás

2009. 11. 17.

A kormányzati szándék nagyon nemes és helyes, azonban a lassan 8. éve regnáló szocialista kormányzat teljesítményéről az Állami Számvevőszék Kutató Intézete 2009 októberében publikált tanulmányában a megváltozott munkaképességű személyek támogatási rendszere társadalmi-gazdasági hatékonyságának vizsgálata során megállapította, hogy az elmúlt évek változtatásai ellenére még mindig nem ösztönzik eléggé a munkáltatókat.

 

A magyar államháztartás 2008-ban 631 milliárd forintot fordított az aktív korú rokkantak nyugdíjára, míg az egészségkárosodott személyek járadékára további 94 milliárd forintot fordított. Ez az ÁSZ kutatóinak becslése alapján azt jelenti, hogy a munkából kiesett emberekből ha csak minden második dolgozott volna, akkor a magyar GDP egyenesen 10%-kal nőtt volna az elmúlt években!

 

A foglalkoztatásért nagymértékben felelős Munkaerőpiaci Alap kapcsán pedig megállapították, hogy 7 évvel ezelőtt 1,55 milliárd forintot fordítottak rehabilitációs munkahely-teremtésre úgy, hogy 1293 új munkahely, 797 megőrzött munkahely és így összesen 2090 támogatott munkahely jött létre. Tavaly, a második Gyurcsány-kormány regnálása idején ugyanez az állami alap közel kétszeres forrással, azaz 2,97 milliárd forintból összesen 1835 támogatott munkahelyet hozott létre, 13%-kal kevesebbet, mint 2002-ben.

Így az, hogy a kormányzat ma, egyik kiemelt céljának nevezi a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatásának javítását, beismerésnek alkalmas, felelős fejlesztéspolitikai tervezéshez és programhoz azonban kevés.

 

 

Alap forráscikk:

http://www.mno.hu/portal/676965#