Egyéb

Bemutatkozott a spanyol elnökség

Bemutatkozott a spanyol elnökség

2010. 01. 20.

José Luis Rodríguez Zapatero spanyol miniszterelnök január 20-án tartott beszédet az Elnökség célkitűzéseiről. Kósa Ádám üdvözölte a spanyol elnökség egyik kiemelt az „Innovating Europe” névre hallgató programját. Ebben prioritásként szerepel a turisztikai politika kialakításának felgyorsítása, de egy Európai Turisztikai Modell kialakítására is törekszik.
Az Európai Parlament Közlekedési és Turisztikai Bizottságának fideszes póttagja megragadva az alkalmat felhívta a figyelmet arra, hogy a turizmus területén is maximálisan figyelembe kell venni a fogyatékossággal élők érdekeit.

Továbbá elmondta, amellett, hogy egyetért az Elnökség azon javaslatával, mely a közlekedés terén az intelligens közlekedési rendszereket támogatja, szakítani kellene azzal a jogi gyakorlattal, hogy az Európai Unió annyiféle közlekedésügyi szabályozást léptetett életbe, és tart hatályban, ahányféle közlekedési eszköz van. Kósa szerint ugyanis jelenleg a különböző szükségletű emberek nem kapnak egységes színvonalú közlekedési szolgáltatásokat, holott mindenkit azonos utasjogok illetnek meg.

Ezért javasolta, hogy a spanyol Elnökség vegye figyelembe a Siim Kallas által tett nyilatkozatot, amiben a közlekedésügyi biztos jelölt az európai állampolgárok legfőbb szabadságjogának nevezte a szabad mozgáshoz való jogot. A biztos jelölt Kósa Ádám kezdeményezésével egyetértve ugyanis ígéretet tett egy egységes, minden közlekedési ágazatra vonatkozó magatartási kódex megalkotására.

Ha ez megvalósul – fogalmazott Kósa – rendezett és átlátható jogai lesznek minden európai polgárnak, és ebben a Spanyol Elnökség is jelentős szerepet játszhat és kell is, hogy játsszon.

A spanyol Elnökség „Innovating Europe” programját megtalálják a Dokumentum menüpont alatt az Európai Parlament kategóriában.