Robotika

Biztonságos és versenyképes mesterséges intelligencia stratégiát!

Biztonságos és versenyképes mesterséges intelligencia stratégiát!

2021. 05. 20.

A mesterséges intelligencia (MI) használatának javításáról szóló jelentést fogadott el az Európai Parlement. Tóth Edina fideszes EP-képviselő úgy véli, hogy az elmúlt egy év során felértékelődött az MI szerepe. Magyarország Mesterséges Intelligencia Stratégiája alapjaiban határozza meg az ország gazdasági fejlődését a 2030-ig terjedő időszakban, amely jó példaként szolgálhat az Európai Unió számára. Kósa Ádám bizakodását fejezte ki, hogy az online oktatás során elsajátított digitális írástudás továbbfejlesztése segíthet a Covid-generáció jövőjének kedvező alakulásban.

Tóth Edina üdvözölte az előterjesztett EP-jelentést, majd kiemelte, hogy Európa komoly versenyhátrányban van Kínával és az Egyesült Államokkal szemben. Az Unió csak akkor kerülhet vezető pozícióba, ha megfelelő pénzügyi forrásokkal előmozdítja az innovációt, beruházásokkal segíti a kis- és középvállalkozásokat. „Fontosnak tartom, hogy az új technológiák hozzájáruljanak a klímacélok eléréséhez és a digitális átalakuláshoz” – tette hozzá a fideszes képviselő. 

„Mindezek mellett nem szabad elfeledkezni polgárainkról sem: a technológia célja az emberek szolgálata kell, hogy legyen! Ezért a mesterséges intelligencia terén nem csupán szerencsés, ha megvan a bizalom, hanem egyenesen elengedhetetlen. Nekünk pedig az a feladatunk, hogy ezt biztosítsuk állampolgáraink számára” – zárta felszólalását a képviselő.

Kósa Ádám fideszes EP-képviselő felszólalásában rámutatott, hogy a digitális átalakulás érinti az oktatás területét, amely a tankötelezettség bevezetése óta az eddigi legjelentősebb változás előtt áll. „Egyes becslések szerint a mai iskolások 65%-a végül olyan új munkakörökben dolgozhat, amelyek egyelőre nem léteznek és a digitális írástudás ehhez nélkülözhetetlen lesz” – emlékeztetett a képviselő. Bizakodását fejezte ki továbbá amiatt is, hogy a koronavírus járvány idején tanárok és diákok egyaránt új készségeket sajátítottak el az online tanítás és tanulás révén. „Bár ez sokszor nem volt könnyű, biztos vagyok benne, hogy ezt a tudást gyermekeink a munkavállalás során a jövőben is hasznosítani tudják majd” – hangsúlyozta Kósa.  „Így a Covid-generáció hosszú távon nem a vesztese, hanem a nyertese lehet a járványnak. Hiszem, és a saját életemmel is igazolom, hogy a kihívások kreatív megoldásokra ösztönöznek és így végső soron a javunkra szolgálnak” – zárta szavait az EP első siket képviselője.

Háttér: Az Európai Bizottság 2020. február 19-én tette közzé a mesterséges intelligenciáról szóló fehér könyvet, majd egy évvel később bemutatta az MI szabályozására vonatkozó tervét. Az Európai Parlament 2020 nyarán hozott létre egy különleges szakbizottságot (Mesterséges Intelligencia a Digitális Korban) a technológia gazdasági hatásainak vizsgálatára. Az EP-képviselők 2020. október 20-án három dokumentumot fogadtak el, amelyek célja, hogy a mesterséges intelligencia fejlesztését úgy ösztönözzék, hogy közben az etikai normákat és a technológiába vetett bizalmat is erősítik. 2021. május 19-i plenáris ülés elfogadta az EP álláspontját, amely az innováció fellendítését, biztonságot és alapvető jogok védelmét célozza.

Brüsszel, 2021. május 20.