Foglalkoztatás

Biztonságos jövőképet a fiataloknak!

Biztonságos jövőképet a fiataloknak!

2022. 07. 05.

Az Európai Parlament plenáris ülésén arról folytatott eszmecserét, hogy miként óvható meg a mentális egészség a munka digitális világában. Kósa Ádám, a Fidesz EP-képviselője hozzászólásában hangsúlyozta, hogy olyan jövőképet kell adni a fiataloknak, ahol a mentális és testi egészség egyaránt fontos. 

Kósa Ádám, az EP Foglalkoztatási és Szociális ügyek Bizottságának tagjaként rámutatott: „A világjárvány alatt elterjedt a távmunka, amelynek pozitív következményei a nagyobb rugalmasság és önállóság, ezzel szemben negatív hatása a hosszú munkaidő, az állandó online elérhetőség, a munka intenzitásának növekedése és a technológiával kapcsolatos stressz”.

Kósa úgy látja: „Egyértelmű, hogy a mentális egészség ugyanolyan fontos, mint a testi jóllétet. Megoldás lehet a digitális készségek fejlesztése, amely enyhítheti a munkával kapcsolatos stresszt. Kulcsfontosságú a digitális akadálymentesítés is a fogyatékossággal élő személyek – köztük a mentális egészségi problémákkal küzdő emberek – egyenlő munkafeltételeihez.”

A képviselő kifejtette: borzasztó, hogy Európában az öngyilkosság a fiatalok második leggyakoribb haláloka. „A fiatalok körében felmerülő mentális egészségügyi problémák kezelésének egyik legjobb eszköze a jó minőségű oktatás és foglalkoztatás, a családalapítás és a lakáshoz jutás támogatása, hogy legyen biztonságos jövőképük. Magyarország jó példa lehet: a 25 év alatti munkavállaló fiataloknak SZJA mentesség, a családalapítást illetve gyermekvállalást ösztönző otthonteremtési támogatási rendszer épült ki az elmúlt években, amelynek már látszanak a kedvező eredményei” – véli Kósa.

Strasbourg, 2022. július 5.