Fogyatékosságügy

Bővülnek a vasúton utazók jogai

Bővülnek a vasúton utazók jogai

2021. 04. 29.

Az Európai Parlament tegnapi plenáris ülésén a képviselők megvitatták a vasúton utazók jogainak felülvizsgálatáról szóló jogszabálytervezetet. Kósa Ádám, a Fidesz EP-képviselője felszólalásában emlékeztetett arra, hogy személy szerint már tíz éve harcol azért, hogy a mozgáskorlátozott személyek szabadon, előzetes értesítés nélkül vonatra szállhassanak, vagy elegendő legyen egy-két órával a vonat indulása előtt jelezni, ha valaki segítséget szeretne kérni a felszálláshoz.

Kósasajnálatát fejezte ki amiatt, hogya célt még nem értük el, de örömmel nyugtázta, hogy egy kis lépést megint tettünk előre: mozgássérült utastársainknak 2026nyarától a jelenlegi 48 óra helyett elegendő lesz 24 órával korábban, az addig hátralévő öt évben pedig 36 órával korábbanjelezni az utazási szándékukat.

„Ez véleményem szerint még mindig túlságosan hosszú idő azoknak, akik naponta vonattal szeretnének például munkába járni, ezért támogatom azt a módosító indítványt, amely 12 órára rövidítené a bejelentési kötelezettséget” – tette hozzá a fideszes EP-képviselő.

Kósa üdvözölte, hogy jogszabálytervezet alapján a csökkent mozgásképességű személyek a jövőben szükség esetén ingyenesen utazhatnak kísérővel vagy segítőkutyával.

„A jogszabály másik nagyon fontos hatása lesz, hogy a száz percet meghaladó késés esetén a légiutasokhoz hasonló jogokat fognak élvezni az utasok: pontos tájékoztatást és segítséget kapnak a jegyük átfoglalásához, étkezést és frissítőt igényelhetnek, szükség esetén pedig a szállásköltségüket is megtéríti a vasúttársaság. Ezek alól csak nagyon különleges okok esetén bújhat ki a szolgáltató” – emelte ki a képviselő.

Brüsszel, 2021. április 29.