Egyéb

Bővülnek a távolsági busszal utazók jogai

Bővülnek a távolsági busszal utazók jogai

2011. 02. 12.

Az új jogszabály a járattörlésekre, a buszok túlfoglalására és a két óránál hosszabb késésekre vonatkozik a 250 km-nél hosszabb utak esetén.

Ha egy busztársaság, a rossz időjárási körülményeket vagy a természeti katasztrófákat leszámítva, valamilyen okból nem képes biztonságosan elindítani egy járatot, az utas választása alapján vagy vissza kell térítenie a jegy teljes árát, vagy további költségek felszámolása nélkül biztosítania kell az úticél más útvonalon történő elérését. Ha a társaság csak a költségek visszatérítését ajánlja fel, az utas a menetjegy árán túl annak 50%-ának megfelelő kártérítésre jogosult. A sérült vagy elveszett poggyász esetén legfeljebb 1200 euró lehet a kártérítés összege. A fogyatékkal élők mozgását segítő eszközök megrongálódása esetén a kártérítésnek nincs felső határa.

Az Európai Parlament a csökkent mozgásképességű személyek nevében folytatott határozott diszkrimináció-ellenes politikájának köszönhetően erős alapjogok születtek a végállomásokon és megállókban nyújtandó segítséget illetően, amely jogok a speciális felszerelések (például kerekesszék), díjmentes szállítására is kiterjednek.

Vita: 2011. február 15., kedd
Szavazás: 2011. február 15., kedd
Eljárás: együttdöntés, egyeztetés

Forrás: Európai Parlament Plenáris Hírlevél