Fogyatékosságügy

Csak az érintettekkel közösen lehet sikeresen előre vinni a fogyatékosság ügyét

Csak az érintettekkel közösen lehet sikeresen előre vinni a fogyatékosság ügyét

2021. 01. 28.

Az Európai Parlament Foglakoztatási és Szociális Bizottsága tegnap nagy többséggel elfogadta azt a jelentést, mely vizsgálja, hogy az Európai Unió és annak tagállamai a foglalkoztatás és a munkavégzés során egyenlő bánásmódban részesítik-e a fogyatékossággal élő személyeket. Kósa Ádám, a jelentés néppárti felelőse üdvözölte, hogy a tárgyalások során sikerült megvédeni azt az alapelvet, hogy a jelentés elsősorban a fogyatékossággal élőkről szóljon a foglalkoztatás, az oktatás es az egészségügy területein.

Kósa kifejtette, hogy az ENSZ Fogyatékossággal Élő Személyek jogairól szóló Egyezménye (UNCRPD-egyezmény) kötelező érvényű az EU-ra, annak intézményeire és tagállamaira nézve, melyek kötelesek azt közvetlenül és teljeskörűen végrehajtani, beleértve a munkával és foglalkoztatással kapcsolatos megkülönböztetést tiltó 27. cikkét. „Sajnálatos módon azonban a fogyatékossággal élő személyektől még mindig gyakran megtagadják a másokkal egyenlő alapon történő munkavállaláshoz való jogot” – mutatott rá Kósa.

Ennek Kósa szerint sokszor az az oka, hogy nem kérik ki az érintettek véleményét. A jelentés ezért felszólítja az EU intézményeit és tagállamait, hogy építsenek a fogyatékkal élő személyek szervezeteinek szakértelmére, és aktívan vonják be őket a fogyatékossággal kapcsolatos döntésekbe. „2009 óta, mióta európai parlamenti képviselő vagyok folyamatosan egyeztetek a hazai érdekképviseleti szervezetekkel, mert meggyőződésem, hogy ők maguk tudják a legjobban, pontosan mire van szükségük” – mutatott rá a fideszes politikus.

Kósa utalt a háztartásokra vonatkozó európai statisztikákkal foglalkozó jogszabályra is, melynek kidolgozásában 2017 és 2019 között néppárti felelősként vett részt az EP-ben. A most elfogadott szöveg elismeri, hogy ennek is köszönhető, hogy a fogyatékossággal kapcsolatban az Unió egészében gyűjtenek már adatokat többek között például arról, hogy milyen oktatásban vagy szakképzésben részesültek a fogyatékossággal élő személyek, akik eddig kimaradtak a statisztikákból. „Ez azért is nagyon fontos, mert csak a képzés adhat alapot ahhoz, hogy megfelelő munkához jussanak a fogyatékossággal élő emberek is” – hangsúlyozta a néppárti  EP-képviselő.

„Az Európai Bizottság heteken belül leteszi az asztalra a 2020 utáni fogyatékosságügyi stratégiáját, ezért nagyon fontos, hogy az Európai Parlament ezzel a jelentéssel hozzájáruljon a jogalkotáshoz, már a nulladik perctől kezdve” – zárta gondolatait Kósa.

Háttér: Kósa Ádám 2010-ben a fogyatékossággal élő személyek mobilitásáról és befogadásáról, valamint a 2010–2020 közötti időszakra vonatkozó európai fogyatékosságügyi stratégiáról szóló európai parlamenti jelentés felelőse volt. Valamint a 2017-ben elfogadott jelentés az egyedi szinten, mintavétel útján gyűjtött adatokon alapuló, személyekre és háztartásokra vonatkozó európai statisztikák közös keretének létrehozásáról szóló európai parlamenti és tanácsi rendeletre irányuló javaslat néppárti felelőse is Kósa Ádám volt.

Brüsszel, 2021. január 28.