Egyéb

Csatlakozz, a jelnyelvért!

Csatlakozz, a jelnyelvért!

2010. 09. 21.

A Siketek Világkongresszusa (WFD) a világnapi rendezvények során idén arra ösztönzi tagszervezeteit és szimpatizánsait, hogy fókuszáljanak a siket emberek oktatására, mert továbbra is a legtöbb problémával küzdő területről van szó szerte a világon. Miközben az iskola kétségkívül egy gyerek életében az egyik legfontosabb és legmeghatározóbb intézmény, ma is számtalan helyen fordul elő a világban, hogy siket tanulóknak tiltják anyanyelvük, a jelnyelv használatát.

A WDF az oktatásügy támogatásáért egy online petíció, az úgy nevezett Új Kor Dokumentum (New Era Document) aláírására buzdít, elutasítva az 1880. évi Milánói Kongresszus határozatát, amely kimondta – a siket gyerekekkel szemben – a jelnyelv használatának tiltását az oktatásban. Ezzel a lépéssel 1880. évtől kezdődően a siket iskolákat módszeresen felcserélték az orális-auditív módszerrel oktató intézmények. Siket tanárok és professzorok veszítették el állásaikat, hogy helyükbe halló, a jelnyelvet nem ismerő oktatók kerüljenek.

Az oktatás színvonala csökkent, míg költségei az állam számára nőttek. A siket tanulók több mint 70 százaléka kimaradt az iskolából, így képzettségük elmaradt az átlagtól.

A szemléletváltozásra, illetve a régi, helyes szemlélet rehabilitálására közel száz évet kellett várni, de a legtöbb országban ma is komoly érdekvédelmi harcok folynak azért, hogy a siketek anyanyelvét, a jelnyelvet elfogadtassák.

 

Ezért a WDF a világnap alkalmából felszólít minden nemzetet és embert, hogy emlékezzen a történelemre és biztosítsa aláírásával, hogy minden oktatási program elfogadja és tiszteletben tartsa a szabad nyelvhasználatot, beleértve a jelnyelv használatát is.

 

Petíció aláírása itt: www.petitions24.com/wfd

 

Mindenkinek Kellemes Siketek Világnapját kívánunk!