Csökkenő munkanélküliség, növekvő ipari termelés – Magyarország példát mutat az EU-nak

Az Európai Parlament mai jelentésével elismerte, hogy a Magyarországon alkalmazott "unortodox" gazdaságpolitika lehet a sikeres út a foglalkoztatás növelésében. Az EP kimondta, amit Magyarország is évek óta hangsúlyoz: a munkahelyteremtés érdekében fokozni kell az ipari termelést, továbbá meg kell adóztatni a gazdaságilag erősebb piaci szereplőket is.

Kósa Ádám fideszes EP-képviselő mai plenáris felszólalásában rámutatott: mára nyilvánvalóvá vált, hogy az Európai Unió 2010-ben elindított EU2020 stratégiája nem volt képes érdemben növelni a foglalkoztatási szintet. Mindeközben 2010 óta a foglalkoztatás Magyarországon 3%-kal nőtt, s elérte a 63,2%-ot, ami a legmagasabb érték 1997 óta, amióta az Eurostat méri a magyar helyzetet. Ezzel párhuzamosan hazánkban egyetlen év alatt az EU átlagának megfelelő 10%-ról idén augusztusra 7,6%-ra csökkent a munkanélküliség.
 
Az EP a mai napon kinyilvánította, hogy az Európai Unióban tapasztalható magas munkanélküliségi arányok összefüggnek az EU ipari és gyártási termelőbázisának csökkenésével. Ezzel szemben Magyarország az Európai Bizottság legutóbbi átfogó versenyképességi jelentése szerint immáron az Unió harmadik legiparosodottabb gazdasága.
 
Az Európai Parlament mai jelentése kimondja azt is, hogy a növekedés és a munkahelyteremtés ösztönzése érdekében a munkáról a fenntartható adózás egyéb formái felé kell eltolni az adóterheket. Ezzel összhangban áll a magyar kormány azon törekvése, mely szerint a polgárok magas adóterhei helyett a közös teherviselés elvét kell alkalmazni, ideértve a gazdaságilag sokkal erősebb szereplők súlyuknak, szerepüknek megfelelő adóztatását is.