Egyéb

Csökkenő rezsiköltségekért áll ki az Európai Parlament

Csökkenő rezsiköltségekért áll ki az Európai Parlament

2016. 04. 14.

A magyar példára utalva Kósa Ádám fideszes EP-képviselő, a Foglalkoztatási és Szociális Bizottság tagja szorgalmazza az uniós országok közt már bevált gyakorlatok cseréjét. Kósa módosító indítványának köszönhetően a jelentés arra kéri az Európai Bizottságot, hogy biztosítson nagyobb rugalmasságot a tagállamoknak az európai strukturális és beruházási alapok felhasználása terén, hogy azok az uniós forrásokat célzottabban tudják az energiaszegénység csökkentésére vagy a lakáskörülmények javítására fordítani.

Az Európai Parlament arra is felszólítja a tagállamokat, hogy támogassák a megújuló energiaforrásokkal vagy energiahatékonysággal – például a szigeteléssel, a napenergiával és az energiahatékony berendezésekkel – kapcsolatos beruházásokat. Ennek kapcsán Kósa Ádám emlékeztetett: "Magyarországon idén is folytatódik az Otthon Melege program, amellyel a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium 2016. július 1-jétől 5 milliárd forint keretösszeggel induló vissza nem térítendő támogatást biztosít családi házak energetikai korszerűsítésére és felújítására".

A jelentés kapcsán tett írásbeli felszólalásában Kósa arra is felhívta a figyelmet, hogy a rezsicsökkentéssel párhuzamosan fogyasztást ösztönző eszközökre is szükség van, amelyek révén tovább nőhet a tartós fogyasztási cikkek iránti kereslet vagy a belföldi turizmus.

"Nagyon fontos, hogy a Bizottság objektív adatok alapján dolgozzon, amelyhez elengedhetetlen a jelenlegi – részben önbevalláson alapuló – felmérések helyett a tényleges vagyoni helyzet (pl. lakástulajdon megléte, tartozások nagysága) figyelembevétele" – hangsúlyozta Kósa.

Strasbourg, 2016. április 14.