Fogyatékosságügy

Demokrácia-export helyett a helyi közösségeket kell megerősíteni

2016. 12. 14.

Kósa Ádám sajtóközleménye – Az Európai Parlament ma szavazott az emberi jogok és a demokrácia helyzetéről a világban, valamint az Európai Unió ezzel kapcsolatos 2015. évi politikájáról. Kósa Ádám fideszes EP-képviselő a jelentés vitájában a fogyatékossággal élő emberek helyzetére hívta fel a figyelmet.

Kósa a plenális ülésen örömének adott hangot, hogy a jelentés egy egész fejezetet szentel a fogyatékossággal élők helyzetének, melybe számos saját kezdeményezése is bekerült.

Ilyen indítványa volt, hogy alaposabban meg kell vizsgálni a fogyatékossággal élő személyekkel kapcsolatos projektek hatékonyságát és az ilyen projektek végrehajtásába be kell vonni a fogyatékossággal élőket képviselő helyi civil szervezeteket is a „semmit rólunk, nélkülünk!” alapelve értelmében.

Kósa meggyőződése, hogy be kell tartani az ENSZ fogyatékossággal élők jogairól szóló egyezményét és világszerte még több olyan projektre van szükség, amely a saját lakóhelyükön támogatja a fogyatékossággal élők társadalmi integrációját.

„Nem beszélni kell, hanem cselekedni!  Nem demokrácia-exportra van szükség, hanem a helyi közösségek erősítésére. Be kell vonni a helyi szervezeteket, mert ők tudják pontosan, mire van helyben szükség és abban is ők tudnak segíteni, hogy a támogatás valóban azokhoz az emberekhez jusson el, akiknek szánták” – hangsúlyozta beszédében a fideszes politikus.

Strasbourg, 2016. december 14.