Munkaerőpiac

Digitális uniós tb-kártyát a személyek szabad mozgásának védelmére!

Digitális uniós tb-kártyát a személyek szabad mozgásának védelmére!

2021. 11. 23.

Az Európai Parlament tegnap esti plenáris ülésén az európai társadalombiztosítási kártyáról, illetve a digitális európai tb-szám bevezetéséről tartott vitát. Kósa Ádám, a Fidesz EP-képviselője hozzászólásában emlékeztetett, a közös informatikai rendszer kialakítása nélkül kivitelezhetetlen a digitális tb-kártya ötletének hatékony megvalósítása. Kiemelte, hazánk azon hét tagállam között szerepel, akik már sikeresen megvalósították a technikai elvárásokat.

Kósa rámutatott: „A közelmúltban az Európai Bizottság is elismerte Magyarország kiemelkedő teljesítményét, amiért maradéktalanul kiépítette a határon átnyúló adatcsere feltételeit biztosító elektronikus rendszert.” Mivel azonban az EU 27 tagállama közül ez még csak hét országban valósult meg, Kósa feltette a kérdést: „Hogyan legyen közös EU-s  tb-szám, ha nincs meg a közös informatikai rendszer?”

A képviselő felhívta továbbá a figyelmet arra, hogy a nyugat-európai országok polgárai gyakran vádolják azzal a Kelet-Európából érkező munkavállalókat, hogy elveszik a munkát előlük és lenyomják a béreket. „Egy EU tb-kártya bevezetése világosan megmutatná, hogy a kelet-európaiak igenis tisztességesen vállalnak munkát más tagállamokban” – mutatott rá Kósa.

A fideszes képviselő hozzátette: „Elengedhetetlen, hogy az Európai Bizottság olyan elvárásokat támasszon a tagállamokkal szemben, melyek hatékony, valós megoldást adnak a személyek szabad mozgásának védelmére és nem mélyítik tovább a keleti és nyugati tagállamok közötti konfliktust.

Strasbourg, 2021. november 23.