Egyéb

Ébresztőt fújtak az üzleti világnak

Ébresztőt fújtak az üzleti világnak

2010. 01. 20.

A vállalatok társadalmi felelősségvállalása volt az Európai Parlament szerdai plenáris ülésének egyik fő témája Strasbourgban. Az Európai Tanácshoz intézett kérdések órájában Harlem Désir francia képviselő felelevenítette, hogy 2007 márciusában az Európai Parlament annak a gyakorlatnak a bevezetését kérte, amely megkönnyíti a vállalatok által elkövetett visszaélések áldozatai számára a kártérítési keresetek európai bíróságokhoz történő benyújtását, kiterjeszti a vállalatvezetők azon felelősségét, hogy minimálisra csökkentsék vállalataik környezetre és emberi jogokra gyakorolt negatív hatását, valamint pontosan meghatározott beszámolási standardokat hoz létre nemzetközi szinten.
A Tanács korábban tett nyilatkozatában kiemelte ugyan az elmúlt két év eredményeit, ugyanakkor azt is sürgette, hogy egy olyan közös megállapodás keretei jöjjenek létre, amely kimondottan előírja az állam védelmi kötelezettségét, és biztosítja, hogy az üzleti világ tiszteletben tartsa az emberi jogokat, ellenkező esetben pedig szankcionálható legyen.
Kósa Ádám európai parlamenti képviselő a témához kapcsolódva kifejtette, véleménye szerint a vállalatok a nyugdíjas kollegák szaktudását még a civil szférában is hasznosítani tudnák, ahelyett, hogy sorsukra hagyják őket. Mivel Európa öregedő társadalom – mondta Kósa – fontos, hogy a vállaltok figyelmet fordítsanak nyugdíjba vonuló kollegáikra, hogy azok nyugdíjas éveikben is aktívak maradhassanak.
A Spanyol Elnökség tanácsi képviselője, Diego LÓPEZ GARRIDO a Kósa Ádám felvetését külön üdvözölte, utalva arra, hogy a kérdés a tavaly novemberben Stockholmban megrendezett konferencián is fontos volt. (E rendezvény kapcsán felszólította fel a Spanyol Elnökség az Európai Uniót és a tagállamokat, hogy mutassanak példát a vállalatok társadalmi felelősségvállalása terén.)