Fogyatékosságügy

Egy lépéssel előrébb az akadálymentesítésben: AccessibleEU Központ

Egy lépéssel előrébb az akadálymentesítésben: AccessibleEU Központ

2022. 10. 05.

Az Európai Parlament mai ülésen megvitatta egy uniós szintű akadálymentesítési koordinációs központ, ún. AccessibleEU Központ felállításának terveit. Kósa Ádám, a Fidesz EP-képviselője felszólalásában felhívta a figyelmet: fontos, hogy központ hatékonyan kapcsolja össze a nemzeti és uniós szerveket a felhasználó csoportokkal, így a fogyatékossággal élő személyeket képviselő szervezetekkel közösen alakíthatják ki a hozzáférhetőség részleteit. Emlékeztetett: az akadálymentesítésre vonatkozó elvárások a fogyatékossági csoporttól függően változnak, elengedhetetlen ennek figyelembe vétele. Tóth Edina, a Fidesz EP-képviselője szerint a fogyatékossággal kapcsolatos szakpolitikák tényleges végrehajtása erőforrást jelent az uniós gazdaság számára.

Kósa kiemelte: „Az Accessible EU Központnak a munkája révén világossá kell tennie, hogy az akadálymentesítés túlmutat az épített környezet- és szolgáltatások fizikai és digitális hozzáférhetőségén. A siketek számára például az akadálymentesítés azt jelenti, hogy nemzeti jelnyelven jutunk információhoz és tudáshoz, ezért felhívom az Európai Bizottság figyelmét arra, hogy a jelnyelvi kommunikációért felelős munkacsoport létrehozását is támogassák.”

Kósa úgy véli: „A Központnak támogatnia kell a tagállamokat, miközben sikeresen kapcsolhatja össze a nemzeti és uniós szerveket valamennyi felhasználói csoporttal, különösen a fogyatékossággal élő személyeket képviselő szervezetekkel, hogy az érintettek bevonásával és az ő érdekükben alakítsák ki a hozzáférhetőség részleteit minden fogyatékossági csoport esetében.”

Tóth Edina szerint a fogyatékossággal kapcsolatos szakpolitikák tényleges végrehajtása pozitívan járul hozzá az EU belső piacának versenyképességéhez. A politikus úgy véli, ez csakis úgy érhető el, ha a központ ösztönzi a nemzeti és uniós szintű szakpolitikai fejlődést és az innovációt, valamint támogatja a bevált tagállami gyakorlatok azonosítását és megosztását.

Strasbourg, 2022. október 4.