Egyéb

Egyenlő esélyek Nagykállóban

Egyenlő esélyek Nagykállóban

2010. 07. 30.

A statisztikai adatok azt mutatják, hogy az értelmi fogyatékos emberek elfogadhatatlanul alacsony színvonalú oktatásban és foglalkoztatásban részesülnek. Ezen az állapotot szeretne változtatni Nagykálló Város Önkormányzata.

A Nagykállói Kiemelten Közhasznú Nonprofit Kft. még 2008-ban pályázatot nyújtott be az Új Magyarország Fejlesztési Terv Észak-alföldi Operatív Program kiírására és nyert közel 40 millió forintot. Ebből a pénzből és saját forrásból a Nagykálló, Kossuth út 8. szám alatt lévő épületet akadálymentesítették, személyfelvonót építettek, mozgáskorlátozottak számára rámpát, korlátokat és a tetőtérben egy foglalkoztatót alakítottak ki. Megvásároltak 15 db számítógépet, 6 db A4 lapméretű szkennert, 1 db A3 lapméretű szkennert, az ezekhez szükséges irodabútorokat és irattartó berendezéseket.

Az „Új technológiák, mint a szocio-laborális beilleszkedés eszközei – dokumentumok digitalizálása Nagykállóban” című projekt keretében egy spanyolországi partnerrel, a CECAP Alapítvánnyal és a nyíregyházi Patrónus Egyesülettel jelenleg 15 más képességű ember továbbképzése kezdődött. A résztvevőknek a követelmények elsajátítása után védett foglalkoztatási program segíti elő munkaerőpiacra való belépésüket és tartós foglalkoztatásukat.

A projekt július 29-én tartott nyitórendezvényét dr. Török László Nagykálló Város jegyzője ismertette a hazánkban egyedülálló programot, elevenítette fel a kezdeteket. Beszélt arról, hogy mintaként a spanyolországi Toledóban a CECAP Alapítvány által fenntartott oktatóhely szolgált, amely már több éve működik.

Cél az önálló életvitel

Láttuk Spanyolországban hogyan sikerült a más képességű embereket a képzés után például utazási irodában, levéltárban, vagy a katonaságnál raktáros munkakörben alkalmazni – mondta dr. Török László. – Nagykállóban iratdigitalizálási munkát tanulnak jelenleg, s reméljük annak befejeztével sikerül ezeket az embereket  a nyílt munkaerő piacra kivezetni. Tudjuk, nem lesz egyszerű feladat, hiszen hazánkban jelentős a munkanélküliek aránya, de a város vezetés célja, hogy hozzá segítse ezeknek az embereket az önálló életvitelhez.

Nagyon örülnék annak, ha két év múlva mi tudnánk mintaként szolgálni, s bemutatni másoknak a projektünket, tőlünk kérnének tanácsot azok, akik hasonlót program indításában gondolkodnak – tette hozzá.

Ezt követően Vicente Martínez Medina a CECAP Gazdasági igazgatója ismertette a toledói „módszert”, azt, hogy hazájában hogyan sikerült integrálni a más képességgel bíró embereket a társadalomba, és ezen belül a munka világába, majd Roberto Galvez, vállalkozó arról beszélt, hogy bioüzemében, ahol megújuló energiaforrást (biomasszát) állítanak elő fogyatékkal élő embert is alkalmaz. Mint mondta ennek számos pozitív hatását tapasztalta, (pl.) szerinte sokkal empatikusabbak, humánusabbak lettek munkatársai.

A nyitórendezvényen egy sikeres magyar modellt is megismerhettek a vendégek, amely nem csak idehaza, hanem világviszonylatban is egyedinek számít. Egy budapesti vállalkozó Kocsy Béla ugyanis két éve elhatározta, hogy családi vállalkozásban működő szállodájában (Hotel Panda) fogyatékkal élő embereket alkalmaz, jelenleg 20 főt. Elmondta: a 4 csillagos szállodában a vendégek elmondása szerint sokkal figyelmesebbek velük a személyzet tagjai.

Sikeres magyar modell

A rendezvényen ezt követően Farkas Zsolt, a szociolabor egyikrészt vevője köszöntötte a meghívottakat, aki arról beszélt, hogy mennyire megváltozott az élete, mióta a közösség tagja, majd meginvitálta a vendégeket a képzőhelyre, ahol megismerkedhettek a programban részt vevőkkel.

A projekt elszámolható költsége: 47.342.103 Ft, amiből 39.767.367 forintot az Európai Unió Új Magyarország Fejlesztési Terv, Észak-alföldi Regionális Operatív Program (ÉAOP-5.1.3-2008-0033 jelű) kiírásán nyerte a Nagykállói Oktatási, Műsorszolgáltató, Közművelődési és Szociális Kiemelt Közhasznú Nonprofit Kft. és Nagykálló Város Önkormányzata.

Molnár Lászlóné/ www.szon.hu