Egyre jelentősebb az Unióból érkező támogatás Magyarországon

Az Európai Parlament ma nagy többséggel elfogadta a 2013. évi uniós költségvetés 2. számú módosítását, amely 7,3 milliárd euró többletkifizetést tesz lehetővé. Surján László, az EP kereszténydemokrata alelnöke rámutatott: „Ez nagy lépés azon az úton, amelyet a Parlament, a Tanács és az Európai Bizottság elnökének júniusi kompromisszuma jelölt ki, hogy eljussunk a 2014-2020-as pénzügyi keretek elfogadásához. A végső döntés várhatóan október végén születik meg, addig ki kell dolgozni a még szükséges további 2,9 milliárd euró kifizetésének módját".

Az Európai Parlament pozitívan értékeli a 7,3 milliárd euró mozgósítását az idei évre, ami Magyarországnak önmagában is fontos, a hétéves keretköltségvetés meghozatala felé vezető út állomásaként pedig még fontosabb. Ez a döntés cáfolja azon szocialista aggodalmakat, amelyek szerint "a következő hét év támogatásai is veszélybe kerültek". Herczog Edit MSZP-s EP-képviselő egyedül áll minapi nyilatkozatában tett jóslatával, miszerint "nem fog átmenni az Európai Parlamenten a Bizottság és a Tanács tavasszal kialkudott új, hétéves költségvetési terve".  Ez a keretköltségvetés Magyarország számára kulcskérdés. Ismeretes: az állam- és kormányfők 2013 februárjában állapodtak meg róla. Az Orbán Viktor vezette tárgyalódelegáció a kisebb uniós "tortából" is nagyobb részt tudott elhozni, mint a korábbi szocialista kormány. Hazánkba hét év alatt 35,5 milliárd euró regionális fejlesztési és agrárforrás érkezhet, ezzel egy főre vetítve az egész Unióban a második legnagyobb támogatás a miénk. Ha tehát Herczog Editnek konkrét tudomása van arról, hogy valakik meg akarják akadályozni ezt a megállapodást, akkor nem kárörvendő vészmadárkodásra van szükség, hanem közös munkára, az akadályok elhárítására.
 
A szocialisták ellenzékben előszeretettel foglalkoznak azzal, hogy az uniós támogatások lehívása mennyire késik. A keretköltségvetés meghiúsulását vizionálva Herczog Edit azt feszegette: "minek is Magyarországnak sok ezermilliárd forintnyi támogatás, ha le sem tudják hívni, el sem tudják költeni?"
 
A tények mást mutatnak. A kormányváltás óta jelentősen növekedtek a Magyarországra beérkezett uniós támogatások. A Gyurcsány-Bajnai vezetés a rendelkezésre álló összegnek csak mintegy 5,5%-át, 1,4 milliárd forintot tudott lehívni. Így úgy telt el a támogatási időszak harmada, hogy a fejlesztési programok érdemben meg sem kezdődtek. Ezzel szemben az Orbán-kormány három év alatt 7,7 milliárd eurót hozott be az országba, ez a szocialisták teljesítményének több mint ötszöröse. A következő három évben kell pótolni a Gyurcsány-Bajnai kormányok mulasztásait. „Ehhez komoly segítség, hogy Johannes Hahn regionális politikáért felelős biztos és Lázár János államtitkár megállapodása nyomán 600 milliárd forint érkezik még a héten az országba. Ez a mintegy 2 milliárd euró több mint a szocialisták egész teljesítménye. Ezek fényében a szocialista képviselők nincsenek abban a helyzetben, hogy az Orbán kormányon kérjék számon saját kormányuk mulasztásait” – mutatott rá Surján László, az Európai Parlament kereszténydemokrata alelnöke.