Foglalkoztatás

El a kezekkel a magyar munkavállalók családjaitól!

2018. 07. 11.

Kósa Ádám sajtóközleménye – Az Európai Parlament Foglalkoztatási és Szociális Bizottsága (EMPL) ma meghallgatta Beathe Hartinger-Kleint, az Európai Unió soros elnökségét betöltő Ausztria munkaügyért, egészségügyért és fogyasztóvédelemért felelős miniszterét.

Kósa Ádám fideszes EP-képviselő hozzászólásában felhívta az osztrák elnökség figyelmét arra a diszkriminatív javaslatra, melyet éppen Ausztria kezdeményezett az Ausztriában dolgozó nem osztrák uniós állampolgárok családi támogatásának indexálása érdekében. Mint ismeretes, az osztrák javaslat értemében az osztrák családtámogatást annak az országnak az árszínvonalához igazítanák, amelyben az Ausztriában dolgozó munkavállaló gyermeke/családja él, miközben a munkavállaló továbbra is ugyanazokat a terheket fizetné be az osztrák költségvetésbe, mint minden más ott dolgozó munkavállaló.

„Magyarország semmilyen körülmények között nem tudja elfogadni ezt a javaslatot. Az indexálás bevezetésével ugyanis Ausztria veszélybe sodorná az Unióban eddig elért szociális eredményeket. Ha mindenhol az „egyenlő munkáért egyenlő bér” elvet hangoztatjuk, akkor nem szabad csökkenteni a családtámogatásokat sem, hiszen ez az uniós munkavállalók származási országuk alapján történő hátrányos megkülönböztetése lenne!” – hangsúlyozta a néppárti politikus.

Kósa Ádámhoz hasonlóan több más tagállam EP-képviselője is felszólalt az osztrák elnökség ezen intézkedését bírálva.

Brüsszel, 2018. július 11.