Egyéb

Elfogadták az árvízzel sújtott területek megsegítésére felszólító EP-határozatot – Felgyorsulhat az uniós források folyósítása

Elfogadták az árvízzel sújtott területek megsegítésére felszólító EP-határozatot – Felgyorsulhat az uniós források folyósítása

2010. 06. 17.

Mint ismeretes, a rendkívüli magyarországi esőzések következtében kialakult árvízi helyzet miatt Deutsch Tamás fideszes európai parlamenti képviselő, megelégelve az akkori ügyvezető szocialista kormány tétlenkedését, már május 21-én felszólította Balázs Péter ügyvezető külügyminisztert, hogy gondoskodjon az Európai Unió Szolidaritási Alapjának mobilizálásáról valamint, Lengyelországhoz hasonlóan, a Polgári Védelmi Mechanizmus igénybevételéről.

 

A közép-európai árvizek miatt kialakult helyzet megfelelő uniós szintű kezelésére felszólító határozatot Deutsch Tamás és Lambert van Nistelrooij holland néppárti képviselő még a múlt héten közösen terjesztette elő, melynek támogatásáról a néppárti és később további öt európai parlamenti frakció is döntött.  A határozat felszólítja az Európai Bizottságot, hogy a lehető leggyorsabb módon nyújtson segítséget az árvíz által okozott gazdasági és szociális következmények enyhítésében, valamint azonnal tegye meg a szükséges lépéseket az Európai Szolidaritási Alap megfelelő pénzügyi eszközeinek biztosításához. Az Európai Parlament által ma elfogadott határozat egy újabb fontos állomás az árvízzel sújtott polgárok és régiók megsegítésében.

 

A tegnap este lezajlott strasbourgi vitában a fideszes európai parlamenti képviselők felhívták a figyelmet, hogy Magyarországon emberemlékezet óta nem került sor ilyen rendkívüli esőzésekre, hiszen négy nap alatt több régióban az egész havi csapadékhozam kétszeresének, sőt néhol a háromszorosának megfelelő mennyiségű eső zúdult az országra. Az esőzések következtében kialakult árvízhelyzet miatt – a védekezés során tanúsított emberfeletti erőfeszítések ellenére is – óriási károk keletkeztek a lakóingatlanokban, az infrastruktúrában és a termőföldekben egyaránt.

 

Deutsch Tamás felszólalásában együttérzését fejezte ki a katasztrófa közép-európai és francia áldozatainak és károsultjainak. Köszönettel adózott mindazoknak, akik személyesen vettek részt az árvízi védekezésben s azoknak a polgároknak, akik saját anyagi felajánlásaikkal segítették a védekezést és a helyreállítást. Sajátos helyzetnek nevezte, hogy Magyarországon olyan folyók, patakok is kiléptek a medrükből, amelyek korábban nem okoztak hasonló problémát. A képviselő szerint ebből is látszik, hogy a hagyományos árvízi védekezés eszközei immár nem elégségesek. Deutsch Tamás elismerte az Európai Bizottság gyors cselekvését a védekezést illetően, és kifejezte reményét, hogy a Bizottság hasonló gyorsasággal dönt majd a helyreállításhoz, újjáépítéshez szükséges anyagi segítségről is.

 

Pelczné Dr. Gáll Ildikó felszólalásában részletes elemzésben mutatta be az árvízkárosultak és kitelepítettek rendkívüli körülményeit. A fideszes európai parlamenti képviselő ugyanakkor üdvözölte, hogy az új uniós műholdprogram megvalósítása a természeti katasztrófák kezelésében is komoly segítséget nyújthat majd. A néppárti politikus egyben felhívta a figyelmet az egyik legfontosabb uniós alapelvnek, a szolidaritás elvének következetes alkalmazására a magyar, lengyel, cseh és szlovák polgárok megsegítése érdekében.

 

Áder János írásban benyújtott hozzászólásában felhívta a figyelmet, hogy a rendkívüli árvízhelyzetet tovább fokozta, hogy az ár olyan kis- és középes méretű patakokon érkezett, amelyeken az elmúlt években nem építettek ki megfelelő véd műveket, ezért sürgősen meg kell valósítani mindazokat a vízvédelmi beruházásokat, amelyek hasonló katasztrófák megelőzéséhez szükségesek. Áder János az európai népek közötti szolidaritás szellemében javasolta, hogy a Bizottság vizsgálja meg annak a lehetőségét, hogyan lehetne megfelelő pénzügyi eszközökkel felgyorsítani az árvízi tározók és egyéb vízvédelmi létesítmények megépítését ezekben az országokban.

 

Kósa Ádám írásban benyújtott hozzászólásában kifejtette, hogy az árvízi helyzet bebizonyította, hogy sok esetben a központi és egységes logisztikai rendszer illetve szolgáltatások nem megfelelő kiépítése jelentette a problémát.  A képviselő hangsúlyozta: tudomásul kell venni, hogy a polgári- és a katasztrófavédelem területén nem elegendőek az eddig kiépített informatikai protokollok. Kósa Ádám szerint egy, a polgárok személyi és vagyonbiztonságát garantáló védelmi rendszernek a modern infokommunikációs eszközöket és szolgáltatásokat egyaránt tudnia kell kezelni. A néppárti politikus emlékeztetett, hogy a fogyatékkal élő emberek információhoz való hozzáférése katasztrófa esetén különösen korlátozott.