Egyéb

„Ellopják” a fogyatékkal élőktől a pénzt

„Ellopják” a fogyatékkal élőktől a pénzt

2009. 04. 16.

A fogyatékkal élők foglalkoztatására elkülönített pénz zárolásával 2-3 ezer rászoruló megélhetése kerül veszélybe. Érdekképviseleteik azért is követelik a kormánytól az intézkedés feloldását, mivel azok a 20 fősnél nagyobb cégek, amelyek nem alkalmaznak fogyatékkal élőket, változatlanul fizetik az államnak a hozzájárulást.

„Ezt a teljes összeget, – több mint 4 milliárd forintot – zárolta a kormány. Erre azt is mondhatom, hogy ellopják, hiszen az egyik oldalról befizettetik a cégekkel, a 20 fő felett foglalkoztatott cégekkel, a másik oldalon meg nem jön ki ez a pénz” – mondta Soltész Miklós, a Fidesz-KDNP Népjóléti Kabinetjének vezetője.

Hazánkban 600 ezer fogyatékos ember él. A siketek szövetségének az Európai Parlamentbe készülő elnöke szerint a megszorítások őket kivétel nélkül érinteni fogják.

„A fogyatékossággal élők vannak a legnehezebb helyzetben Magyarországon, és ők azok, akik a legjobban igénylik a segítséget. Ezek a megszorítások nagyon sok területen több milliárd forintot jelentenek. A rászorulók nem fogják megkapni azt a segítséget, amire az önálló élethez szükségük lenne” – közölte a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetségének elnöke, Kósa Ádám.

A fogyatékosok legnagyobb Győr-Moson-Sopron megyei szervezete már az idei pályázati támogatását sem kapta meg.

„A civil szervezetek egyre nehezebben tudnak talpon maradni, nagyon jó példa például az értelmileg sérültek egyesülete, amely a mai napig nem kapta meg az ÉFOÉSZ-tól pályázati úton megnyert összeget, mert a központunk sem tudta még aláírni a szerződést a minisztériummal, tehát nem tudjuk, mikor lesz ebből pénz” – nyilatkozta Tóth Jánosné, az Értelmi Fogyatékosok Országos Érdekvédelmi Szövetség megyei elnöke.

A megyei önkormányzat saját szűkös forrásaiból folyamatosan segíti a fogyatékkal élők helyi civil szervezeteit, szerintük az elvonások árát duplán fizeti majd meg az állam, hiszen a rászorulók számára később – ha más formában is – de kénytelen lesz támogatást biztosítani.

(hírTV)