Egyéb

Elmarad a téli olimpia

Elmarad a téli olimpia

2010. 05. 19.

Több, mint nyolcvan éves hagyományokra visszatekintő versenyt törölt a Nemzetközi Siketlimpiai Bizottság (ICSD), 2011-ben ugyanis nem rendezik meg a Téli Siketlimpiát. Az épek téli ötkarikás versenyének siket megfelelője 1949 óta a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) által is elismert viadal (a nyári Siketlimpia története régebbre nyúlik vissza, mint a Paralimpiáé), aminek következő állomása a szlovák Vysoké Tatry lett volna.

Az ICSD sajtóközleménye szerint viszont törölték a játékokat, mivel a szlovákok nem tudtak pénzügyi garanciával szolgálni a verseny megrendezésére. A téli siketlimpiát ugyanis épp olyan kötelezettségek illetik, mint a hagyományos ötkarikás versenyek szervezőit: a helyi sportbizottságnak és önkormányzatnak az írásbeli engedélyeket, a szervezések és fejlesztések pontos tervét, valamint a pénzügyi alapokról szóló kivonatot és biztosítékot a megadott határidőre le kell adniuk a nemzetközi bizottságnál.
Mivel azonban az ICSD felé a Szlovák Siketlimpiai Bizottság ezt nem teljesítette, a szövetség nem látott garanciát a szervezés sikerességére, s törölte a világeseményt a versenynaptárából. Magyar részről igencsak szomorú a döntés, hiszen curlingben férfi és női csapatunk is kvalifikálta magát a szlovák rendezésű versenyre.

Az ICSD a soron következő játékokkal kapcsolatban konferenciát tart majd, ahol a jövőre nézve komoly reformokat vezetnének be a hasonló esetek elkerülése érdekében. A következő nyári siketlimpiára 2013-ban, Athénban kerül sor, míg téli versenyt legközelebb 2015-ben, Vancouverben rendeznek.

www.estihirlap.hu