EP-konferencia az uniós romastratégiáról: a keretet tartalommal kell megtölteni

Az európai uniós romastratégia elfogadása korszakos eredménye volt a tavalyi magyar elnökségnek és az Európai Parlamentnek, de a keretet tartalommal kell megtölteni - hangoztatta Tőkés László EP-képviselő szerdán Brüsszelben a témáról rendezett konferencián.

Az erdélyi magyar képviselő az általa szervezett – A roma polgárok is európai polgárok című – tanácskozásról újságíróknak nyilatkozva elmondta: nem minden EU-tagországnak szívügye, hogy foglalkozzon a romakérdéssel, nehezen érkeztek be például a nemzeti stratégiák. Jelezte azt is, hogy a Roma Évtized program vonatkozásában is rosszak a tapasztalatok. "Mintha Európa megelégedne … a tennivalók kimondásával, de annál nehezebb a tettek mezején bizonyítani" – fogalmazott. Hozzátette: a romáknak partnerekké kell válniuk a folyamatban, mások mellett az Európai Unió és a tagállamok partnereivé. Tőkés László külön méltatta az EP egyetlen roma képviselőjének, Járóka Líviának a szerepét az uniós stratégia kidolgozásában.

Jelen volt a tanácskozáson az Európai Bizottság egyik, e témában illetékes tisztviselője, Jana Balazova is, aki megerősítette, hogy az uniós végrehajtó testületnél jelenleg folyik a nemzeti romastratégiák értékelése, amely várhatóan a hónap végére készül el. Hozzátette, hogy az értékeléshez olyan témák is hozzátartoznak, mint a stratégiák gyakorlatba iktatásának ellenőrzése, a témával kapcsolatos kommunikáció és a romák bevonásának kérdése.

Tőkés László a nyilatkozatban hangoztatta, hogy kisebbségi képviselőként és egyházi emberként is érzékeny erre a kérdésre. Emlékeztetett arra, hogy a nagyváradi püspökség égisze alatt már a múlt évtized elején cigánymissziós központot hoztak létre, a Partiumi Keresztény Egyetemen pedig Romániában elsőként vezették be a szociális munkás szakot. Szeptembertől az egyetemen külön romológiai szakot is indítanak – fűzte hozzá. "Valóban európai horderejű ügyről van szó, de a magyarság szempontjából is életbevágóan fontos nemzetpolitikai ügyről, mert Magyarország jövője nagymértékben azon múlik, tudjuk-e rendezni a cigánykérdést" – fogalmazott Tőkés László, hozzátéve, hogy ugyanez elmondható Romániáról is.

Az MTI kérdésére válaszolva méltatta a magyar romastratégia szemléletét, mivel nem szűkül le egyetlen etnikai közösségre, hanem a kirekesztettek, a társadalomból leszakadtak problémáinak általános megoldására törekszik.

Úgy vélte, hogy Magyarországon másfél évtized alatt mintegy 120 milliárd forint "folyt el" romaprojektekre, és ennek nagy részével alig lehet elszámolni. A brüsszeli konferencia egyik témája a tervek és valóság közti összefüggés volt. Ennek keretében Nagy József Barna, a cigánymissziós központ igazgatója, Malan Katalin, egy roma iskola tanára, valamint Váradi Brigitta, a partiumi egyetem kutatója tartott előadást. Üzenetet intézett a résztvevőkhöz Járóka Lívia, valamint Izsák Rita, az ENSZ egyik kisebbségügyi, független szakértője is. Utóbbi egyebek között annak fontosságát hangoztatta, hogy uniós szinten is ellenőrizzék és értékeljék a nemzeti stratégiák végrehajtását. Rámutatott, hogy az uniós stratégia a világ más régiói számára is példaként szolgálhat.

Ivan Ivanov, az Európai Roma Információs Iroda nevű érdekképviseleti központ igazgatója felszólalásában a magyar kormány tevékenységét nevezte példaértékűnek más uniós országok számára, kiemelve a témában tanúsított politikai akaratot és elkötelezettséget.

Ökrös Oszkár, egy másik előadó egyebek között arra emlékeztetett, hogy a kormány konkrét célkitűzéseket tartalmazó megállapodást írt alá a roma közösségek képviselőivel, politikai kockázatot is vállalva.

Ivanov kifejtette azt is, hogy bár az uniós stratégia nem csodaszer, annak elfogadásával hangsúlyt kapott a romapolitika. Arra biztatta a roma közösség képviselőit, hogy a korábbinál erőteljesebben lépjenek fel jogaikért és méltó társadalmi helyük biztosításáért. Az EP-konferenciát a brüsszeli Balassi Intézetben tartott kulturális este egészítette ki. A program fő fellépője a gernyeszegi (Erdély, Maros megye) Nefelejcs csoport volt.

(MTI)