Foglalkoztatás

Érezhető támogatást kapnak a magyar fiatalok!

Érezhető támogatást kapnak a magyar fiatalok!

2022. 01. 20.

A Covid19-világjárvány Európa-szerte negatív hatással volt a fiatalok foglalkoztatási és társadalmi helyzetére. Az Európai Parlament mai plenáris ülésén a képviselők arról folytattak eszmecserét, hogy a fiatalok jövőjének és jóllétének javítása érdekében milyen azonnali intézkedésekre van szükség. Kósa Ádám, a Fidesz EP-képviselője kijelentette: „A fiataloknak nem nagy szavakra van szüksége, hanem konkrét segítségre: tudásra, saját otthonra és mondjuk ki, pénzbeli támogatásra”.

Kósa felhívta képviselőtársai figyelmét arra az EU-ban egyedülálló támogatásra, amelyet a magyar fiatalok kapnak: „Magyarországon a 25 év alatti fiataloknak nem kell személyi jövedelemadót fizetniük a bruttó átlagkereset összegéig, így több pénzt vihetnek haza. Ez az intézkedés 280 ezer, már dolgozó fiatalt érint.”

Kósa hozzátette: „Emellett kamatmentes diákhitel jár a még tanulóknak, amit azoknak, akiknek később több gyermekük születik, nem kell visszafizetniük, így könnyebb a családalapítás is.”

Ezeknek az intézkedéseknek eredményét az Eurostat adatai is visszaigazolják: a fiatalok szegénységi kockázata a koronavírus-járvány ellenére is 2,4 százalékponttal, 12,9 %-ra csökkent, az ifjúsági munkanélküliség pedig a 10 százalékkal 8,7 %-ra csökkent tíz év alatt.

„Figyelmébe ajánlom az EU többi tagországának is a példánkat” – zárta szavait Kósa.

Strasbourg, 2022. január 20.