Foglalkoztatás

Erősebb védelem az állásukat elvesztő munkavállalóknak

2019. 01. 17.

Deutsch Tamás és Kósa Ádám sajtóközleménye

Az Európai Parlament mai strasbourgi plenáris ülésén nagy többséggel fogadta el az Európai Globalizációs Alkalmazkodási Alappal kapcsolatos jelentését. A parlamenti előterjesztés felelőse a Regionális Fejlesztési Bizottság részéről Deutsch Tamás fideszes EP-képviselő volt.

A néppárti politikus örömének adott hangot, hogy az elfogadott jelentésben megjelenik a támogathatósági feltételek egyszerűsítése. „Jelenleg 250 fős az elbocsátási küszöbérték, ennek meghaladását követően igényelhető az Alap támogatása. A 250 fős küszöbérték két szempontból is magas: egyrészt a kisebb tagállamok munkaerőpiacai eleve kisebbek, másrészt a munkahelyek jelentős részét a KKV-k adják, melyek esetében az elbocsátások száma nagyon ritkán éri el a 250 főt. Ezért vélemény tervezetemben 150 főre javasoltam leszállítani a küszöbértéket, és a ma elfogadott 200 fős küszöb, valamint hogy kivételes esetekben ennél kisebb mértékű elbocsátás esetén is igénybe vehető a támogatás, azt mutatja, hogy a képviselők egyetértettek törekvéseimmel” – emelte ki Deutsch Tamás.

A fideszes képviselő további javaslatokat is benyújtott a jelentéshez, melyek a munkavállalók helyzetének javítását célozták (az eljárás gyorsítása; az Alap támogatási körének kiterjesztése azokra, akik még nem, de belátható időn belül biztosan elveszítik munkahelyüket), azonban ezek nem kapták meg a parlamenti többséget. „Fontosnak tartom, hogy az Alap későbbi felülvizsgálatai során ezek a szempontok megfontolásra kerüljenek, mert minden támogatást meg kell adnunk azoknak, akik elveszítették munkahelyüket, illetve azoknak, akiket ez a veszély fenyeget” – hangsúlyozta a plenáris szavazás kapcsán a politikus.

Kósa Ádám, a Foglalkoztatási és Szociális Bizottság tagja üdvözölte, hogy az Európai Parlament által elfogadott szöveg rögzíti, hogy külön figyelmet kell szentelni a hátrányos helyzetben lévő munkavállalókra. Köztük is elsősorban a fogyatékossággal élő személyekre, mivel ők különleges problémákkal küzdenek a munkaerőpiacra történő visszailleszkedésük tekintetében. A fideszes képviselő előremutatónak tartja, hogy a jelentés személyre szabott intézkedéseket sürget az alacsony képzettségű idősebb és fiatalabb kedvezményezettek és a hátrányos helyzetű területeken élők támogatására.

Strasbourg, 2019. január 16.