Erősödő európai összefogás fogyatékosságügyben


dr. Kósa Ádám sajtóközleménye

Az Európai Gazdasági és Szociális Bizottság csütörtöki brüsszeli ülésén foglalkozott az Európai Fogyatékosságügyi Stratégia 2010-2020 értékelésével. A tanácskozás meghívott előadója Kósa Ádám európai parlamenti képviselő (Fidesz) volt, aki az európai fogyatékosságügyi helyzetről és készülő jelentéséről tartott beszámolót.

Az Európai Fogyatékosságügyi Stratégiáról az Európai Gazdasági és Szociális Bizottság (EGSZB) ősszel adja ki értékelését. A jelentéstévő az Európai Fogyatékosügyi Fórum elnöke, Yannis Vardakastanis. Az EGSZB a véleményezési folyamatának részeként kérte fel Kósa Ádám fideszes EP-képviselőt, aki a téma európai parlamenti jelentéstevője, hogy ismertesse a saját véleményét az európai szintű folyamatokról.

A néppárti politikus előadásában kiemelte, hogy a jelentések kidolgozása során az ún. „Semmit rólunk, nélkülünk!” elvet továbbra is szem előtt kell tartani, mert maga a stratégia is csak akkor lehet erős és hatékony, ha az érintettek javaslatai meghallgatásra találnak és a gyakorlatban is átültetésbe kerülnek. Kósa Ádám ezzel összhangban az EP elé kerülő jelentése kapcsán az európai és a magyarországi civil szervezetek véleményét hangsúlyosan vette figyelembe.

Az EGSZB üdvözölte a Kósa Ádám által elkészített jelentést, a benne foglalt kezdeményezések a szervezetben pozitív visszhangra találtak. Az Európai Parlament állásfoglalását várhatóan harmonikusan egészíti majd ki az EGSZB ősszel elkészülő véleménye. Az Európai Bizottság ezáltal erőteljes, egy irányba mutató javaslatokat fog kapni, amelyek a jövőbeli lépések alapjai lehetnek.

Háttér: Az Európai Gazdasági és Szociális Bizottság (EGSZB) vállaltan a híd szerepét tölti be az európai uniós intézmények és a szervezett civil társadalom között. Az 1957-ben alapított EGSZB érdekképviseleti munkája során a munkaadók, a munkavállalók, a civil szervezetek és különböző társadalmi csoportok szemszögéből vizsgálja és véleményezi az európai jogalkotási folyamatokat.

Brüsszel, 2011. június 10.

További információk:
Kósa Ádám Irodája: +32-228-47208