EU-csúcs: A növekedés serkentése nélkül nem garantált a siker

A múlt heti Európai Tanács ülésének eredményeit értékelte az Európai Parlament mai plenáris ülésén. Pelczné Dr. Gáll Ildikó fideszes EP-képviselő írásban leadott hozzászólásában kiemelte: a csúcson született megállapodás nem elégséges válasz a válságkezelésre, nem kezeli a gazdasági növekedés és munkahelyteremtés kérdését, ugyanakkor számos aggály felmerül annak végrehajtása kapcsán is.

Pelczné Dr. Gáll Ildikó szerint sajnálatos, hogy a csúcs eredményeként körvonalozódó megállapodás egyelőre nem nyugtatta meg a piacokat. A néppárti politikus nyilatkozatában rámutatott: számos olyan kérdésben született megállapodás, amely a költségvetési unió erősítésének irányába mutat, ám ez a fiskális kormányközi megállapodás nem elégséges válasz a válságkezelésre. Komoly kérdéseket vet fel ugyanakkor a megegyezés rendelkezéseinek életbe léptetése is. Az intézkedések eredményes végrehajtása érdekében ezért a fideszes EP-képviselő szerint közösségi módszert kell alkalmazni.

Pelczné Dr. Gáll Ildikó szerint sajnálatos, hogy bár a gazdasági növekedés serkentése és a munkahelyteremtés elősegítése is határozott intézkedéseket igényelnének, ezekről a kérdésekről a csúcson nem esett szó.

A fideszes EP-képviselő kijelentette: "Nem felejthetjük el továbbá, hogy ezzel az új megállapodással újabb nemzeti kötelezettségvállalások is keletkeztek, ezért igazuk van azon országoknak – köztük Magyarországnak – amelyek parlamenti felhatalmazáshoz kötik a paktum támogatását".