EU-ENSZ szakmai párbeszéd a fogyatékosságügyről

A mai napon Kósa Ádám fideszes EP-képviselő volt a házigazdája a Világbank (WB) és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által közösen, nemrégiben publikált Fogyatékosságügyi Világjelentés bemutató konferenciájának. A találkozón magas szinten képviseltette magát az Európai Bizottság, az ENSZ szakosított szervei, Magyarország az Európai Unió mellett működő Állandó Képviselete, valamint számos civil szervezet.

A találkozón részt vett Andor László foglalkoztatásért, szociális ügyekért és társadalmi befogadásért felelős európai biztos; Várhelyi Olivér, Magyarország az Európai Unió mellett működő Állandó Képviseletére akkreditált, szociálpolitikáért felelős nagykövete; Tamar Manuelzan Atinc, az emberi erőforrás fejlesztésért felelős világbanki alelnök, valamint Martin Krayer von Krauss, a WHO projektmenedzsere. Jelen voltak emellett számos nemzetközi civil szervezet képviselői is, köztük vezérszónokként felszólalt Lars Bosselmann, a Keresztény Misszió a Látássérültekért nemzetközi szervezet képviselője, valamint Javier Güemes, az Európai Fogyatékosügyi Fórum ügyvezető igazgatója is.

Kósa Ádám nyitóbeszédében emlékezetett: "A WHO 2001-ben kiadott új klasszifikációs rendszere alapozta meg azt a szemléletváltást, miszerint a fogyatékossággal élő emberek nem betegek, így elsősorban nem gyógykezeléssel, hanem a környezeti és egyéni tényezők figyelembevételével kell helyzetüket megítélni, s azon javítani". "Ezért nem véletlen, hogy a 2011. október 25-én elfogadott jelentésem a fogyatékos emberek mobilitásáról és befogadásáról is kitér erre az új, rugalmasabb rendszerre, amely elősegítheti a fogyatékkal élő emberek nagyobb fokú munkaerő-piaci befogadását" – tette hozzá a néppárti politikus.

Atinc alelnök és von Krauss projektmenedzser előadásaikban bemutatták a 2011 októberében közösen publikált fogyatékosságról szóló Világjelentést. A több mint 380 szakértő és 70 ország részvételével elkészített kiadvány teljes összhangban áll a 2006-ban elfogadott, a fogyatékossággal élő személyek jogairól szóló ENSZ egyezménnyel, melyet az Európai Unió is ratifikált idén januárban.

Andor biztos beszédében hangsúlyozta, hogy a fogyatékosság kérdése nemcsak gazdasági, hanem a szegénység elleni küzdelem, valamint a megfelelő egészségügyi és szociális szolgáltatásokhoz való hozzáférés kérdése is. Emlékezetett, hogy az európai politikának központi eleme az esélyegyenlőség kérdése, s bejelentette, hogy az EB megrendelt egy széleskörű tanulmányt, mely a fogyatékosság költségeit és kiadásait fogja elemezni. Korunk idősödő európai társadalmában ez ugyanis különösen fontossá válhat a fenntartható fejlődés érdekében. "Az Európai Szociális Alapnak kulcsszerepet kell játszania a következő költségvetési kerettervben is, többek közt a fogyatékossággal élő emberek esélyegyenlőségének biztosítása terén" – mutatott rá végezetül a biztos.

Várhelyi Olivér beszédében rámutatott: "Magyarország mindig elkötelezett volt a fogyatékossággal élők helyzete iránt, ezért is tartozott a fogyatékosságügy a Magyar Elnökség prioritásai közé". A nagykövet emlékeztetett, hogy a Magyar Elnökség ezt az álláspontot képviselte az Európai Tanács nyári EPSCO ülésének következtetéseiben az Európai Bizottság 2010-2020 közötti időre elfogadott stratégiájával kapcsolatban, ezért további bizakodásra adhat alapot a jövőben Kósa Ádám jelentése, mely az Európai Parlament álláspontját tükrözi.