Európa fellép a hitelminősítők ámokfutása ellen

A Magyar Néppárti Képviselőcsoport sajtóközleménye - "Elfogadhatatlan, hogy a világgazdasági folyamatokat és egyes országok gazdaságának megítélését olyan hitelminősítők rángassák, akik az elmúlt években sorozatosan hibás, esetenként öncélú minősítéseikkel felelősek a gazdasági válság kirobbanásáért és annak elmélyülésért" - jelentette ki az euróválság kapcsán rendezett európai parlamenti vitában írásban leadott hozzászólásában Gyürk András, a magyar néppárti delegáció vezetője. A fideszes EP-képviselő üdvözölte az Európai Bizottság tegnap előterjesztett többpontos javaslatát, mely a hitelminősítők szigorúbb szabályozás alá vonását irányozza elő. Gyürk András szerint az elmúlt évek tanulságai alapján fenntartással kell kezelni a hitelminősítők véleményét.

Mint ismeretes, a válság bekövetkezte előtt a világ három nagy hitelminősítő cége – a Standard & Poor's, a Moody's és a Fitch Ratings – több ezermilliárd dollár kétes vagy rossz fedezetű értékpapírnak adott kiváló besorolást, ezzel korlátlan teret adva a spekulációnak. Mindeközben egy szót sem szólva az esetleges kockázatokról. E felelőtlen magatartás miatt a válság kirobbanásakor az amerikai ingatlanpiac kártyavárként dőlt össze, súlyos és hosszan elhúzódó válságba taszítva az egész világot, különösen pedig Európát.

A hitelminősítők e súlyos tévedésük ellenére azóta is sok esetben kétes megalapozottságú véleményeikkel rángatják a piacokat, leminősítéseikkel pedig csak mélyítik a válságot. A hitelminősítők ugyanis az összehangolt, hamis leminősítésekkel és negatív híresztelésekkel képesek bármelyik országot fizetésképtelen helyzetbe hozni, így biztosítani tudják, hogy az újabb hitelek felvételére kényszerülve egyre több kiszolgáltatott ügyfél maradjon az adósok piacán. Nehéz Európát és a tagállamokat úgy kormányozni, hogy egy-egy fontos, előremutató Tanács vagy tagállami döntés után a hitelminősítők önös érdekektől vezérelve, kormányzati felelősségtől nem terhelve minősítenek bajban lévő tagországokat, akik éppen azon dolgoznak, hogy hogyan lehetne csökkenteni az államadósságot, a munkanélküliséget és serkenteni a gazdasági növekedést. A kis, nyitott gazdaságok, mint például Magyarország, különösen ki vannak szolgáltatva ezeknek a minősítéseknek.

Gyürk András szerint ezért itt az idő, hogy Európa egységesen lépjen fel a téves és káros hitelminősítői gyakorlatok ellen, a hitelminősítőket pedig szigorú szabályok és ellenőrzés alá vonják. "E tekintetben üdvözlendő Michel Barnier belső piacért felelős uniós biztos tegnapi bejelentése, miszerint az Európai Bizottság több ponton kezdeményezi a hitelminősítők szigorúbb szabályozás alá vételét, és bizonyos esetekben az ügynökségek jogi felelősségre vonását. Csalódást keltő azonban, hogy a Bizottság egyelőre elhalasztotta a döntést a minősítések ideiglenes felfüggesztéséről, valamint egy európai hitelminősítő intézet felalításáról" – jelentette ki a néppárti politikus.

"Összeurópai érdek, hogy az Európai Bizottság ezekben a témákban is mielőbb döntsön. A Magyar Néppárti Képviselőcsoport támogatja az Európai Bizottságnak minden olyan törekvését, amely a hitelminősítők működésére vonatkozó szabályok további egységesítését és szigorítását tartalmazza" – hangsúlyozta Gyürk András írásban leadott hozzászólásában.

"Addig is azonban többszörös fenntartással kell kezelni a hitelminősítők véleményét, mert – amint azt az elmúlt évek sajnálatosan bizonyították – azok megalapozottsága sok esetben súlyos kétségeket vet fel. A megalapozatlan és indokolatlan leminősítések – növelve a pénzpiacok bizonytalanságát – csak tovább mélyítik a válságot, az egyébként is nehézségekkel küszködő európai államokat pedig további recesszióba taszíthatják. Az Európai Unió történelmének eddigi legsúlyosabb válságában ez megbocsáthatatlan felelőtlenség" – zárta hozzászólását Gyürk András, a Fidesz EP delegáció vezetője.