Európa hitelessége a tét!

Az Európai Parlament tegnap esti plenáris vitáján tárgyalták az ’Európai Statisztikák’ elnevezésű jelentést, mely az európai statisztikai hivatalok működésére fókuszál. A dokumentum foglalkozik továbbá a szakmai függetlenség biztosításával, a források rendelkezésre állásával, a szigorú felügyelet garantálásával, valamint szankciók alkalmazásával abban az esetben, ha a minőségi előírásokat nem tartanák be. A vitában felszólaló Pelczné Dr. Gáll Ildikó fideszes EP-képviselő üdvözölte a jelentést, hiszen az a szorosabb uniós felügyelet és megbízhatóbb adatok révén növeli a polgárok rendszerbe vetett bizalmát.

A polgárok bizalma nem csak összességében az európai politikába, hanem az európai statisztikákba is vissza kell, hogy térjen. A közelmúltban tanúi lehettünk, hogyan fokozzák a megtévesztő és hamis statisztikák a politikai és gazdasági zűrzavart, éppen ezért Pelczné Dr. Gáll Ildikó szerint kiemelten fontos annak biztosítása, hogy az európai statisztikai rendszer működése következetes, megbízható és átlátható legyen.
 
A tegnap este tárgyalt jelentés mindamellett, hogy érinti az adatgyűjtés és szolgáltatás témakörét, főképp a statisztikai hivatalok működésére fókuszál és keretet ad az elszámoltathatóság kultúrájának megteremtésére.
 
"A barátság alapja a pontos elszámolás, tartja a mondás. Nos, nem csak a barátság, de közös együttműködésünk kerete sem lehet más, mint a pontos és szoros elszámolás" – hívta fel a figyelmet Pelczné Dr. Gáll Ildikó.
 
A fideszes EP-képviselő hozzászólásában kiemelte: Európában olyan felügyeleti rendszerre van szükség, melynek segítségével a statisztikák gyorsan és hatékonyan ellenőrizhetővé válhatnak. Az ellenőrzéseknek azonban indokoltnak kell lenniük, és semmiképp nem terjeszkedhetnek túl hatáskörükön. Nem avatkozhatnak tehát bele a nemzeti hatóság jogkörébe tartozó feladatokba, azt csak tanácsokkal, illetve ajánlásokkal láthatják el.
 
A jelentés fontos kérdést tárgyal, hiszen az Európai Statisztikai Rendszer (Eurostat) adatait mintegy 500 ezer alkalmazott használja, valamint nem kevesebb, mint 90 millió euróval jelenik meg e terület a közös uniós költségvetésben. Éppen ezért a fideszes politikus szerint érdemes átgondolni, hogy az Eurostat főigazgatóját, mint az EU fő statisztikusát, az Európai Parlament is meghallgassa bizonyos dossziék tárgyalása esetén, ahol statisztikák előállítása és irányítása a fő cél.
 
"Az elmúlt két évben az EU gazdasági irányítása terén nagyszabású reformoknak lehettünk tanúi, melyek mind a rendszerbe vetett bizalom növelését célozták. Támogatom az előttünk fekvő jelentést, hiszen az éppen e nemes, ám korántsem egyszerű célkitűzést tűzi zászlajára" – zárta hozzászólását Pelczné Dr. Gáll Ildikó.