Foglalkoztatás

Európában is modellértékű a magyar minimálbéremelés

Európában is modellértékű a magyar minimálbéremelés

2021. 11. 25.

Az Európai Parlament (EP) plenáris ülésének mai döntése alapján az EP, az Európai Bizottság és az Európai Tanács elkezdhetik kidolgozni az uniós minimálbér számítás mindenki számára megfelelő jogszabályait. Kósa Ádám, a Fidesz EP-képviselője rámutatott: „A tárgyalások nem ígérkeznek könnyűnek, mert a tagállamok kormányaiból álló Tanács álláspontja, amelyet várhatóan december elején fogadnak majd el a miniszterek, előre láthatóan elég távol esik az EP álláspontjától.”

Kósa emlékeztet: „Az uniós minimálbér számítás kialakítása nagyon összetett feladat”. „A Fidesz EP-képviselői szerint a téma komolysága és a polgárok érintettsége szükségessé teszi, hogy a legszélesebb körben hozott döntés alapján induljanak meg az intézmények közötti tárgyalások, ezért a mandátum megadását támogattuk” – mutatott rá.

Kósa hangsúlyozza: „Viszont a szakbizottsági szavazásnál kizárólag azokat a módosító indítványokat támogattam, melyek magyar polgárok érdekeit szolgálják. A teljes szöveggel kapcsolatban pedig tartózkodtam. Fontos, hogy a várhatóan hosszú hónapokig tartó kemény tárgyalások elinduljanak és egy közös, mindenki számára megfelelő szöveg szülessen meg, amely a tagállamok szabad mozgásterét tiszteletben tartja”.

Kósa kiemelte: „Magyarország és a Fidesz ebben kifejezetten jó példával jár elöl: az Eurostat adatai szerint 2010 és 2021 között a magyar minimálbér-növekedés a negyedik legnagyobb volt az Európai Unióban, a V4 országok között pedig a legnagyobb.”

Strasbourg, 2021. november 25.