Egyéb

Európai akadálymentesítési csomag

Európai akadálymentesítési csomag

2015. 12. 16.

"Nagyon nagy örömömre szolgál, hogy az akadálymentesítési javaslat a digitális technológiákra és szolgáltatásokra koncentrál, mert szilárdul meg vagyok róla győződve, hogy a jövő az e-befogadáson alapul. A digitális technológiák már ma is önálló életvitelhez segítik a fogyatékkal élő személyeket" – mondta a fideszes EP-képviselő.

Az európai akadálymentesítési direktíva célja, hogy egyes – főként digitális – termékek esetében lebontsa a belső piaci akadályokat és ezzel segítse a hozzáférést. Számítógépek, operációs rendszerek, okostelefonok és e-könyvek; digitális televíziózáshoz kapcsolódó eszközök és e-kereskedelem; közlekedéshez kapcsolódó és banki szolgáltatások, tévé közvetítések és telefonszolgáltatások válnak a jövőben fokozatosan akadálymentessé.
A jogszabály csak a piacra újonnan bevezetett termékekre fog vonatkozni a hatályba lépést követően: a jogbiztonság elve miatt nem lesz visszamenőleges hatálya, de bírságolási rendszert is bevezet majd, melynek részleteit a tagállamokra bízza.

Háttér:
A fogyatékossággal elő személyek mobilitásáról es befogadásáról, valamint a 2010–2020 közötti időszakra vonatkozó európai fogyatékosságügyi stratégiáról szóló EP-jelentés (2010/2272(INI)) előadójaként Kósa Ádám már 2010-ben felhívta az Európai Bizottságot arra, hogy nyújtson be az európai akadálymentesítési intézkedéscsomagra irányuló jogalkotási javaslatot, amelyet 80 millió fogyatékossággal élő európai polgár várt immáron 5 éve.

Strasbourg, 2015. december 16.