Európai akadálymentesítési csomag

Az Európai Parlamenti tegnap éjjel tárgyalta meg a hosszú évek óta várt Európai Akadálymentesítési jogszabály tervezetét. Kósa Ádám, az Európai Parlament fideszes képviselője a plenáris ülésen üdvözölte az Európai Bizottság javaslatát, amely csaknem minden negyedik európai polgárt érinteni fog 2020 után, amikor kontinensünkön közel 120 millió idős és fogyatékos fogyasztó fog élni.

"Nagyon nagy örömömre szolgál, hogy az akadálymentesítési javaslat a digitális technológiákra és szolgáltatásokra koncentrál, mert szilárdul meg vagyok róla győződve, hogy a jövő az e-befogadáson alapul. A digitális technológiák már ma is önálló életvitelhez segítik a fogyatékkal élő személyeket" – mondta a fideszes EP-képviselő.
 
Az európai akadálymentesítési direktíva célja, hogy egyes – főként digitális – termékek esetében lebontsa a belső piaci akadályokat és ezzel segítse a hozzáférést. Számítógépek, operációs rendszerek, okostelefonok és e-könyvek; digitális televíziózáshoz kapcsolódó eszközök és e-kereskedelem; közlekedéshez kapcsolódó és banki szolgáltatások, tévé közvetítések és telefonszolgáltatások válnak a jövőben fokozatosan akadálymentessé.

A jogszabály csak a piacra újonnan bevezetett termékekre fog vonatkozni a hatályba lépést követően: a jogbiztonság elve miatt nem lesz visszamenőleges hatálya, de bírságolási rendszert is bevezet majd, melynek részleteit a tagállamokra bízza.
 
Háttér:
A fogyatékossággal elő személyek mobilitásáról es befogadásáról, valamint a 2010–2020 közötti időszakra vonatkozó európai fogyatékosságügyi stratégiáról szóló EP-jelentés (2010/2272(INI)) előadójaként Kósa Ádám már 2010-ben felhívta az Európai Bizottságot arra, hogy nyújtson be az európai akadálymentesítési intézkedéscsomagra irányuló jogalkotási javaslatot, amelyet  80 millió fogyatékossággal élő európai polgár várt immáron 5 éve.