Egyéb

Európai Csúcs fogyatékosságügyben

Európai Csúcs fogyatékosságügyben

2011. 12. 06.

A találkozón Kósa Ádám, az EP fogyatékosságügyi frakcióközi munkacsoportjának elnöke az október végén nagy többséggel elfogadott jelentésére alapozva fogalmazta meg az Európai Parlament álláspontját. Kiemelte, hogy az Európai Akadálymentesítési Jogszabálycsomag megalkotása során elengedhetetlen lesz figyelembe venni a fogyatékossággal élő emberek mobilitásáról és befogadásáról szóló jelentés ajánlásait.

A fideszes képviselő rámutatott, hogy kiemelten kell koncentrálni a foglalkoztatásra, s ennek szolgálatába kell állítani az új, uniós szintű jogszabálycsomagot is. Hangsúlyozta továbbá: "Fejleszteni kell a munkahelyek befogadó kultúráját; a Strukturális Alapok felhasználásában előre kell lépni az akadálymentesítés nagyobb fokú megkövetelése terén, illetve minden lehetséges módon támogatni kell a befogadó oktatást is annak érdekében, hogy versenyképesek legyenek a fogyatékossággal élők a munkaerőpiacon".

Kósa Ádám felhívta az Európai Bizottság képviselőjének figyelmét, hogy a jövőben nagyobb figyelmet kell fordítani az akadálymentesítéssel kapcsolatos beruházások megtérülésére és annak kommunikációjára. "A fogyatékossággal élő embereket érintő európai szintű kérdések megoldásába nagyobb mértékben kell bevonni az érintetteket, valamint az Európai Parlamentet. A cél ugyanis egyértelmű és világos: a fogyatékossággal élő embereknek is hasznos, adófizető állampolgárokká kell válniuk, hogy fenntartható legyen Európa különösen idősödő társadalma" – mutatott rá a néppárti politikus.

Kósa Ádám végezetül felszólította a résztvevőket, hogy jövőre kerüljön megszervezésre egy fogyatékosságügyi parlament az EP épületében; az érintettek bevonásával; az Európai Tanács es az Európai Bizottság képviselőinek jelenlétében, annak érdekében, hogy felgyorsuljon és nagyobb legitimációt kapjon a jogszabályalkotás.

Az európai intézmények elnökei hitet tettek amellett, hogy az Európai Uniónak elkötelezettnek kell lennie a fogyatékkal élő emberek helyzete iránt. "Le kell döntenünk minden olyan anyagi és más természetű akadályt, mely meggátolja teljes körű részvételüket a társadalomban. A fogyatékkal élők bevonása ugyanakkor elengedhetetlen a közel jövőbeni munkaerőpiac igényeinek kielégítése szempontjából is, mivel immár nyugdíjba vonulnak az ún. "baby-boom" generáció milliói"  – összegezte mondanivalóját az Európai Parlament elnöke, Jerzy Buzek. "Az Európai Parlament szilárdan elkötelezett a fogyatékkal élők jogainak megóvása iránt. Ezt tanúsítja e jogoknak az összes vonatkozó jogszabályba és személyzeti szabályzatba történő belefoglalása, és végül, de nem utolsó sorban a Parlament, mint munkahely is szem előtt tartja szükségleteiket" –  tette hozzá. Herman van Rompuy, az Európai Tanács elnöke végül hangsúlyozta: "Az akadálymentesítés és esélyegyenlőség még e válságos időszakban is a szó valódi értelmében céljainkat képezi – a fogyatékosok társadalmi részvételének valósággá kell válnia. Ez civilizációnk, s közös értékeink megóvásának kérdése. Európában mindenki beletartozik a társadalomba, s a modern társadalomnak valamennyi tagjában tükröződnie kell."

Brüsszel, 2011. december 6.

További információ:

Kósa Ádám irodája: +32-228-47208