Egyéb

Európai Parlamenti Modell Pécsett

Európai Parlamenti Modell Pécsett

2010. 03. 31.

Lezárult a Modell Európai Parlament (MEP) rendezvénysorozata, melynek március 26. és 31. között Pécs adott helyet.
A MEP (Model European Parliament) egy 1994-es, holland kezdeményezésű, középiskolásoknak szánt kulturális, nonprofit alapítvány által szervezett programsorozat, ahol a diákok az Európai Parlament működését szerepjáték formában mutatják be. Az esemény néhány év alatt nemzetközivé nőtte ki magát, Magyarország 2002 óta vesz részt benne.

A programok az EP munkáját szimulálják, melyek keretében 10 híres-neves magyarországi gimnázium 113 tanulója egy hétre „EP-képviselővé” válik. A programban minden iskola egy-egy országot és annak érdekeit képviselte. Az igazi Európa Parlament munkájához hasonlóan, bizottsági munkában, plenáris üléseken elfogadott határozatokkal „orvosoltak” olyan problémákat, amelyek az Európai Unió polgárait érintik.

Kósa Ádám a rendezvény záróünnepségén osztotta meg személyes tapasztalatait a diákokkal, és a húsz legjobban teljesítő „képviselőnek” strasbourgi utazást ajándékozott. A fiatalok két éve nem jutnak ki Belgiumba, hogy az unió intézményeiről szerzett tudásukat a gyakorlatban tesztelhessék, így a felajánlás meglepetésként ért mindenkit.

Az európai parlamenti képviselő elmondta, különösen fontos, hogy a diákok megismerhessék az európai intézmények működését, azt a szellemiséget, melyben a képviselők dolgoznak, hiszen közülük kerül ki a jövő politikai generációja.

www.leowey-pecs.sulinet.hu