Egyéb

„Ez a film a siketek világáról és lehetőségeiről szól”

„Ez a film a siketek világáról és lehetőségeiről szól”

2012. 12. 03.

Matúz Gábor, a film egyik rendezője arról beszélt, a sajtótájékoztatót a „fogyatékkal élők művészet-fogyasztása” gondolatának jegyében hívták életre, amelynek központi kérdése, hogy a filmkészítők miként segíthetik a fogyatékkal élőket abban, hogy ők is élvezhessék ugyanazokat a filmalkotásokat, amiket a többségi társadalom.

A rendező felhívta a figyelmet, hogy egy külföldi filmet hamarabb tekinthetnek meg feliratozva a hallássérültek, mint egy magyar filmalkotást. Arra gondoltunk, érdemes beszélni arról, mennyiben megvalósítható az az elképzelés, hogy már premiervetítéskor legyen lehetőségük a siketeknek arra, hogy egy játékfilmet feliratozva tekintsenek meg – vetette fel Matúz Gábor.

Siklósi Beatrix, a film társrendezője felidézte, egy brüsszeli látogatásuk alkalmával, Kósa Ádám beszédét hallgatva merült fel bennük, hogy szívesen bemutatnák a politikus mindennapjait, s az elképzelést csak megerősítette bennük a Tapolczai Gergely fideszes országgyűlési képviselővel való találkozás élménye.

A rendező szavai szerint a siketek és nagyothallók világa érdekes és különleges, ők pedig rendkívül értékes emberek, akiket sajnálatosan a társadalom nagy része még nem ismer. Olyan filmet szerettünk volna készíteni, ami elsősorban a halló társadalomnak szól, hogy lebontsuk azokat a gátakat, amelyek sokszor közöttünk, valamilyen előítélet miatt létrejönnek – fogalmazott Siklósi Beatrix.

Kósa Ádám a film forgatásáról szólva elmondta, meg kellett tanulnia megélni a mindennapokban, hogy közszereplővé vált, hogy munkájának és a magánéletének eseményeit egész nap kamerák kísérik. Elmondása szerint mindez először zavaró volt számára, de idővel sikerült megszoknia. Tudtam, hogy a forgatás nem csak rólam szól, hanem az emberek felvilágosításáról és a társadalmi tudat formálásáról is, és ez a film megfelelő eszköz ezen célok elérésére – fogalmazott a fideszes európai parlamenti képviselő.

Kitért rá, büszke arra, hogy kedden Brüsszelben találkozni fog mind a négy Európában dolgozó siket képviselő, akik közül ráadásul kettő magyar és fideszes politikus. Hangsúlyozta, ez az arány így is egyedülálló, de szükség volna arra, hogy más fogyatékossággal élők is bekerülhessenek a politikai életbe, mert ők tudják a leghitelesebben közvetíteni a fogyatékosok üzenetét és céljait.

Kósa Ádám köszönetet mondott a rendezőknek a film elkészültéért, és reményét fejezte ki, hogy az alkotás a jövőben nemzetközi szinten is bemutatkozhat. Elmondta, a bemutatót követően sokan érdeklődtek, mikor jelenik meg a film DVD-n, s ez azt bizonyítja, láthatóan nagy igény van arra, hogy minél több helyen, például hallássérült fiatalok előtt is bemutassák.

Tapolczai Gergely felidézte, amikor megkapta a felkérést a rendezőktől, hamar tudatosult benne, mennyire fontos, hogy a közéleti szereplők részesei legyenek egy effajta alkotásnak, mert ezáltal segíthetnek a társadalom egészséges tudatformálásában. Ez a film nem elsősorban rólunk, hanem a siketek világáról és lehetőségeiről szól – emelte ki a kormánypárti politikus.

Beszélt arról is, gyorsan sikerült megszoknia a kamera jelenlétét, mivel munkájából adódóan gyakran szerepel a médiában, azonban ügyelt arra – családja és az alkotók kérését egyaránt figyelembe véve – hogy magánélete bemutatásánál legyen egy egészséges határ, amit ne lehessen átlépni. Nem mindennapi jelenség, hogy Magyarországnak két hallássérült képviselője is van – jelentette ki Tapolczai Gergely, hozzátéve, maga is nagyon várja a többi siket képviselővel való találkozást. Elmondta, örül annak, hogy megjelent ez a DVD, hiszen nagy igény van rá, és köszönetét fejezte ki a rendezőknek amiatt, hogy a filmben megszólalók szavait felirat és tolmács is kíséri. Ehhez kapcsolódóan megjegyezte, reméli, hogy a DVD minél több társadalmi réteget képes lesz megszólítani.

Háttér: Az alkotók, Siklósi Beatrix és Matúz Gábor filmjükben a két siket (hallássérült) közéleti személyiségről rajzoltak portrét azzal a szándékkal, hogy közelebb hozzák őket, illetve rajtuk keresztül a legkülönfélébb fogyatékkal élőket a mindennapok emberéhez.

(Forrás: fidesz.hu)