Egyéb

Felelős és kiszámítható válságkezelés a foglalkoztatás- és szociálpolitikában

Felelős és kiszámítható válságkezelés a foglalkoztatás- és szociálpolitikában

2010. 06. 24.

A javaslatcsomag szerint akadálymentesítési kötelezettség terhelné például a közpénzekből épülő (pl. állami bérlakás, önkormányzati lakások, szociális bentlakásos intézmények) lakásokat.
Kósa Ádám a Foglalkoztatási és Szociális Bizottság tagjaként ehhez kapcsolódóan elmondta, foglalkozni kell a társadalmat jellemző idősek-fiatalok arányával, mert belátható időn belül katasztrofális problémákkal szembesülünk – mondta Kósa, aki szerint az akadálymentes munkahelyek jelentősen növelik a lényegesen nagyobb szegénységi kockázattal rendelkező fogyatékos emberek, köztük idős emberek esélyegyenlőségét is.

A képviselő a minimálbérrel kapcsolatban kifejtette, mind a túl alacsony, mind a túl magas minimálbérnek lehetnek olyan nem szándékolt káros hatásai, amelyek inkább továbbmélyítik a pénzügyi válságot, és növelik a feketegazdaságot is.
– A minimálbér szabályozásáról csak megfelelő hatástanulmányok készítése és ismerete után lehet felelősen dönteni – fogalmazott Kósa Ádám.
Ma a minimálbér meghatározása és a jogosultság bár országonként különböző, a jelentés szerint összegét azonos elvek alapján kellene kialakítani az egyes tagállamokban. Ez persze nem jelenti, hogy az Európai Unióban jelenleg 18 országban folyósított minimálbér egységes lenne, ahogy azt sem, hogy más országokban alkalmazott elvek Magyarországon is pozitív eredményt hoznának.

Kósa Ádám a támogatási rendszerrel kapcsolatban megjegyezte, a mennyiségi szempontok helyett inkább a minőségi szempontokra kellene helyezni a hangsúlyt, vagyis a rászorulókat támogató politikák hatékonyságát kellene növelni. Mint mondta, a fogyatékos emberek azért szegények elsősorban, mert a célzott támogatások és szolgáltatások nem jutnak el hozzájuk elég hatékonyan, melynek eredményeképp a legtöbben kiszorulnak a munkaerőpiacról.
Példaként említette a rokkantnyugdíjasok helyzetét a szomszédos Szlovákiában, ahol számuk az itthoni rokkantnyugdíjasok számának csak a töredéke.